Agendawijzer

Jeugdzorg1 - leren van heden en verleden

Raadsnummer: 23053

Geschreven op: 17-02-2023 | Laatst bewerkt op: 31-05-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Zorgzame omhelzing

23 februari - De raad wil goed beslagen ten ijs komen.


Waar gaat het over?

De jeugdzorg is veelomvattend en complex. Verschillende raadsleden én de wethouder stellen daarom voor om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Aan de hand van een flinke leeslijst en gesprekken met experts worden drie bijeenkomst georganiseerd.

De eerste bijeenkomst staat in het teken van het verleden. Onderzoeker Sharon Stellaard is uitgenodigd om de jeugdzorg in een historisch perspectief te plaatsen. Deze eerste bijeenkomst vindt plaats op 23 februari.

Bij de tweede bijeenkomst schuift Scott Douglas aan. Hij is directeur van de Rekenkamer van Almere. Tijdens deze bijeenkomst staat het heden centraal. Het rekenkamerrapport ‘Samen voor de jeugd in Almere’ wordt besproken. Ook schuiven jongeren aan om te vertellen over hun ervaringen in de jeugdzorg.

Tot slot staat de derde bijeenkomst in het teken van de toekomst. Bert Wienen is docent en onderzoeker bij hogeschool Windesheim. Hij deelt zijn kijk op preventie.

Kortom, genoeg te leren. En dat is van enorm belang. Want er moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. En die keuzes gaan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit, houdbaarheid én betaalbaarheid van de jeugdzorg. Zodra de data bekend zijn van de tweede en derde sessie hoort u daar meer over.

U vindt de stukken op onze documentwijzer:
https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=informatiesessies%20jeugdzorg


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

23 februari - Tijdens deze eerste bijeenkomst stond de geschiedenis van de jeugdzorg centraal. Onderzoeker Sharon Stellaard schoof aan om daarover te vertellen.

De geschiedenis herhaalt zich telkens weer. De knelpunten in de jeugdzorg zijn de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd. Goedbedoelde hervormingen leiden vaak tot ongewenste gevolgen. Daar worden nieuwe oplossingen voor bedacht. En die leiden vervolgens ook weer tot ongewenste gevolgen. De nieuwe plannen om de jeugdzorg te hervormen zijn hier geen uitzondering op. Dat zorgt ervoor dat oplossingen voor de onderliggende problemen uit zicht raken, terwijl juist die problemen om oplossingen vragen.

Hoe doorbreek je dit patroon? Dat is de vraag die de raad moet beantwoorden. Om daarbij de juiste afweging te maken, volgen de komende tijd meerdere informatiesessies over de jeugdzorg.

Artikel delen: