Documentwijzer

30-06-2022

Documentwijzer

Documentwijzer is de zoekmachine in het raadsinformatiesysteem van de Raad van Almere. U hoeft dus niet meer in Notubiz te zoeken.

Ga meteen naar

Knop om naar de zoekmachine documentwijzer te gaan

Of lees door over onze zoekmachine (verderop staat nog een knop)


Alles wat er is te weten, kun je weten.

Iedereen die iets van doen heeft met het bestuur en de politiek in Almere kan zich met de documentwijzer goed inlezen en voorbereiden. De juiste informatie op de juiste plek en op de juiste tijd. Documentwijzer is een uitbreiding van de al bestaande wegwijzers op de eigen site van onze raad: agendawijzer, raadswijzer, werkwijzer, invloedwijzer en gesprekswijzer.

De informatie van de documentwijzer komt (nu) uit het raadsinformatiesysteem (almere.notubiz.nl). Sinds 2002 wordt daar in zo'n 50.000 verschillende documenten (tot nu toe) de politiek-bestuurlijke geschiedenis van Almere bewaard. In een later stadium voegen wij meer bronnen toe.

Zoekmachine

Documentwijzer is de zoekmachine van de Raad van Almere, die heel snel antwoord vindt op de door u gestelde vragen. Vul in het zoekveld de beginletters in van uw zoekvraag en u vindt binnen enkele seconden een lijst met de beste antwoorden. Met Documentwijzer zoekt u in Raadsstukken (raadsvoorstellen, moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. , amendementen, etc.), Notulen (onder 'Wie zei wat') en Toezeggingen.

Het blijft altijd mogelijk om ook op almere.notubiz.nl te zoeken.

Bekijk het introductiefilmpje

GIF-link naar het introductiefilmpje van de documentwijzer


Wilt nu naar de zoekmachine, klik op deze knop. Wilt u eerst lezen hoe het werkt, lees dan verder op deze pagina (helemaal onderaan staat nog een keer de knop.

Knop om naar de zoekmachine documentwijzer te gaan


Hoe werkt de documentwijzer

Hoe ziet documentwijzer eruit?

Er is een voorpagina en een detailzoekpagina.

Schermafbeelding van documentwijzer voorpagina.U komt op de voorpagina vanuit het menu op onze site of door een van de links te volgen of door te gaan naar: https://documentwijzer.raadvanalmere.nl. Op de voorpagina van documentwijzer ziet u rechtsboven een paar knopjes, in het midden het zoekvenster en daaronder een of meer menuknoppen. En daar weer onder staat ook een kleine introductietekst.

Schermafbeelding van documentwijzer detailzoekpagina.U komt op de detailzoekpagina door op de tekstknop 'Raadsstukken' te klikken of door te gaan naar: https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search. Op de detailzoekpagina staan dezelfde knoppen als op de voorpagina, maar soms op een andere plek.

Knop-o-logie

Schermafbeelding van knop loep in documentwijzer.   Vergrootglas     ga meteen naar de detailzoekpagina

Schermafbeelding van tijdlijnknop in documentwijzer.   Tijdlijnknop     ga naar de tijdlijn-weergave

Schermafbeelding van knop vraagteken in documentwijzer.   Vraagteken     ga naar de helppagina

Schermafbeelding van zoekvenster in documentwijzer.   Zoekvenster     toets hier uw zoekopdracht in met één of meer woorden.

Schermafbeelding van knop raadsstukken in documentwijzer.   (tekst)Link Raadsstukken     ga naar de detailzoekpagina

Schermafbeelding van knop Wie zei wat? in documentwijzer.   (tekst)Link Wie zei wat     toon wie wat tijdens een bespreking in de Politieke Markt. Deze functie is nog niet volledig werkzaam.

Schermafbeelding van knop toezeggingen in documentwijzer.   (tekst)Link Toezeggingen     toon wie welke (formele) toezegging deed in de Politieke Markt. Deze functie is nog niet volledig werkzaam.

Hoe doe ik een zoekopdracht?
  1. Ga naar documentwijzer.raadvanalmere.nl.
  2. Toets uw zoekopdracht in het zoekvenster in. Tijdens het intypen verschijnen al meteen woordsuggesties om u op weg te helpen.
  3. Door op 'enter' te drukken of op de zoekknop start u de zoekopdracht.
  4. U komt op de resultaatpagina. Boven aan de lijst ziet u het aantal zoekresultaten (result(s)).Schermafbeelding van documentwijzer detailzoekpagina.
    De drie (tekst)links staan nu bovenaan de pagina. Onder het zoekvenster ziet u de resultaten. Ze staan op volgorde van relevantie. Dat betekent dat de documenten die bovenaan staan waarschijnlijk het meest aan uw zoekvraag beantwoorden. Afhankelijk van uw zoekvraag kunnen er enkele tot honderden resultaten verschijnen
  5. U kunt de uitkomsten aanpassen door te filteren op het type document. Gebruik daarvoor het uitklapmenu 'Type'.Schermafbeelding van filterknoppen type en jaar in  documentwijzer.
  6. U kunt de uitkomsten filteren door te kiezen voor een of meer jaren. Gebruik daarvoor het uitklapmenu 'Jaar'.
  7. U kunt de volgorde van de resultaten aanpassen door te kiezen voor relevantie, datum aflopend of datum oplopen.

U kunt op twee manieren verder:Schermafbeelding van resultaatpagina documentwijzer (afbeelding en documenttitel)

  1. Afbeelding    Door op de afbeelding van een document te klikken, krijgt u meteen dat document te zien. Meestal is dat een PDF. Afhankelijk van de instelling van uw internetbrowser opent het document ín uw browser of in een PDF-viewer.
  2. Titel            Door op de titel van het document te klikken krijgt u een uitgebreide weergave van dat document en andere documenten die hieraan verbonden zijn. Daaronder ziet u een tijdlijn van handelingen. Handelingen kunnen zijn: besprekingen (agenderingen), brieven, raadsvoorstellen, etc.).

U kunt weer op meer manieren verder:

  • Ook nu kunt u op de afbeelding van een document klikken om het document te openen.
  • Schermafbeelding van weergave tijdlijn zoekresultaten in documentwijzer

    Als u iets omlaag scrollt naar de tijdlijn, ziet u onder de datum en titel enkele (tekst)link: 'Toon documenten', 'Naar agenda' en 'Naar verslag'. Niet alle knoppen zijn altijd zichtbaar en niet altijd zijn ze actief. Bijvoorbeeld omdat er geen dingen zijn om te tonen.
  • Klikt u op 'Toon documenten' onder een agendering, dan ziet u alle documenten die in Notubiz bij die agendering zijn opgeslagen.
  • Klikt u op 'Naar agenda' onder een agendering, dan komt u in de Notubiz vergaderagenda van die datum. U kunt hier de verschillende gespreksonderdelen bekijken of de videotulen (filmopnames van de vergadering) bekijken.
Uw eigen tijdlijn

Schermafbeelding van knop Voeg toe aan tijdlijn in documentwijzer.

Het kan heel handig zijn om te zien welke documenten (of besprekingen daarover) op welk moment hebben plaatsgevonden. Daarvoor kunt u uw eigen tijdlijn maken. U kunt documenten aan uw tijdlijn toevoegen als u de tekstknop 'Voeg toe aan de tijdlijn' ziet, die kan op verschillende plekken in het scherm verschijnen.

  • Klikt u op de knop 'Voeg toe aan de tijdlijn', dan is meteen het document toegevoegd. Op de tijdlijnknop in het bovenmenu verschijnt nu een cirkeltje met een getal. Het getal toont het aantal documenten dat u in uw tijdlijn heeft gezet.
  • Wilt u uw tijdlijn zien, klik dan op de tijdlijnknop in het bovenmenu.
  • Hoe u documenten uit de tijdlijn kunt verwijderen wijst zichzelf (het staat op de diverse knoppen).

Schermafbeelding van filterknoppen bij tijdlijnweergave in  documentwijzer.

Uw eigen tijdlijn wordt niet bewaard. Sluit u uw browser af, dan bent u dat overzicht kwijt. Maar u kunt uw tijdlijn wel downloaden en zelf opslaan. U vindt de downloadknop rechtsboven in de tijdlijnweergave. Uw tijdlijn wordt opgeslagen in de downloadmap op uw computer en heeft als documenttitel: 'Tijdlijn export -datum-'. Het is een microsoft word document.


Ga naar

Knop om naar de zoekmachine documentwijzer te gaan

Pagina delen: