Agendawijzer

Breed overleg plus

Raadsnummer: 23250

Geschreven op: 05-10-2023 | Laatst bewerkt op: 05-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Drie gasten aan tafel in de carrousel

De raad gaat in gesprek met een delegatie van zo'n 50 belangenorganisaties in de stad.


Waar gaat het over?

Breed Overleg Plus is een groep van zo’n vijftig belangenorganisaties uit Almere die voor Almeerse inwoners opkomen. De organisaties streven ernaar om gezamenlijk de belangenorganisaties en inwoners met elkaar te verbinden, zodat iedereen in de Almeerse samenleving mee kan blijven doen. Daarvoor voeren al die organisaties onderling overleg. Zo houden ze de vinger aan de pols voor wat er in de Almeerse samenleving speelt. Ze werken ook samen met de Adviesraad Sociaal Domein Almere. Dat is voor het Breed Overleg Plus de weg naar de gemeente. 

Op 4 september jl. stuurde Breed Overleg Plus een brief aan de raad waarin zij vragen om een gesprek. De raad vindt het een goed idee. Raadsleden kunnen daardoor nader kennismaking met Breed Over Plus en andersom. Ook kunnen ze de opmerkingen in de brief bespreken. Omdat ook een wethouder aanwezig is, komt ook de reactie van het college College = college van B&W aan bod. ? 

Waarom praat de raad hierover?

Breed Overleg Plus nam het initiatief met de brief en heel wat raadsleden vinden het een goed idee,

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=breed%20overleg%20plus


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

12 oktober 2023 - Breed Overleg komt voort uit een vroegere Wmo raad. Het is geen platform dat individuele casussen behandelt, maar onderzoekt waar zaken structureel niet goed gaan. Die bevindingen brengt het Breed Overleg naar de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Het is nu de eerste keer dat het Breed Overleg op deze manier de raad benadert. Ze maken zich ernstige zorgen over hoe de (nieuwe) manier van werken in Wmo zich ontwikkeld. 

De raad heeft vrij regelmatig contact met de Adviesraad Sociaal Domein. Breed Overleg vindt dat de ASD te beleidsmatig bezig is en minder doet met de signalen die uit de praktijk komen. Breed Overleg vond het vooral opvallend dat het college meldt dat er maar 2% klachten zijn over de nieuwe werkwijze van de Wmo. Zij krijgen andere signalen en vonden dat ze dit aan de raad moesten doorgeven. Zij hoorden deze klachten ook met name van hulpverleners bij kleinere aanbieders die geen contract hebben met de gemeente, maar samenwerken met aanbieders die wel een contract hebben.

Inwoners die niet tevreden zijn over hun indicatie of dienstverlening door gemeente willen vaak geen officiële klachten indienen omdat ze bang zijn voor tegenmaatregelen van die aanbieder (een soort wraak). Maar signalen dat dit echt gebeurt zijn er niet. Een ander punt is dat sommige inwoners angst voor iets hebben, daarom de formele zorg vermijden en door vrijwilligers geholpen worden. Dat is een risico voor die inwoner, omdat een vrijwilliger niet altijd voldoende continuïteit kan bieden. 

Wat kan de raad doen? Een van de raadsleden wil wel wat meer feiten zien: waar komen de cijfers nu vandaan, wat is het verhaal achter de feiten? De wethouder wil graag de feiten op een rijtje zetten om bepaalde angsten en beelden vanuit haar perspectief toe te lichten. Zij is verrast over sommige dingen die zij deze avond hoort. Daar wil zij graag op terugkomen. 

Voor nu voldoende besproken, college komt over enige tijd met een agendavoorstel hierover.