Agendawijzer
Draagvlakmeting inbreidingsplannen
Raadsnummer: RG209/2022
Geschreven op: 09-09-2022 | Laatst bewerkt op: 09-12-2022 | Status onderwerp: afgerond
Voorbeeld van voltooide inbreiding in De Wierden
Eerst aan omwonenden vragen of ze wel inbreiding in hun buurt willen, dan pas plannen maken?
Waar gaat het over?
De gemeente heeft zich voorgenomen om tot 2030 zo'n 24.500 woningen bij te bouwen. Het is onvermijdbaar dat dat ook gebeurt op plaatsen ín de bestaande wijken. Dat worden inbreidingen genoemd. Ze vinden nu al overal verspreid in Almere plaats. Inbreidingen zijn soms voor een buurt zelf van belang, bijvoorbeeld om doorstroming te bevorderen, waarbij buurtbewoners in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Maar soms ook hebben ze een stadsbreed doel en ze zijn voor de stad van algemeen belang. De ervaring leert dat inbreidingsplannen heel vaak op weerstand vanuit de directe omgeving stuiten.
Waarom praat de raad hierover?
Een raadslid oppert nu het idee om bij inbreidingplannen eerst te peilen of er bij de omwonenden wel een meerderheid voorstander is. Uit de bespreking van deze motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. vreemd moet duidelijk worden of de raad dat ook een goed idee vindt.
Waar vind ik de stukken?
In de zoekresultaten van de documentwijzer:
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.
Iedereen weet; er moeten woningen gebouwd worden. Het is onvermijdelijk dat dat ook gebeurt binnen bestaande wijken. Nu is voor veel plekken in de stad is al wel bekend dat er gebouwd kan gaan worden. Die staan in het Stedelijk Woningbouwprogramma. Maar er zijn ook plekken die nog niet zijn aangewezen. De bespreking ging over het idee van een raadslid om voor al die nieuwe plekken eerst (verplicht) een draagvlakonderzoek te houden onder de buurtbewoners.
Voor veel raadsleden is participatie van belanghebbenden superbelangrijk, maar ze vragen zich af voor welk probleem deze verplichte draagvlakmeting nu precies de oplossing is. En: draagvlak waarvoor precies? Als de gemeente in een heel vroeg stadium de inwoners betrekt kunnen ze helemaal nog geen plan laten zien, dat moet immers eerst ontwikkeld worden. Maar dat de gemeente eerst een plan maakt en dán de inwoners betrekt is ook niet goed, want dan worden inwoners weer te laat betrokken. Dat lost zo'n onderzoek dus niet op. Het lijkt erop dat de meeste raadsleden vinden dat de slechte communicatie het probleem is.
En ook het college is geen voorstander van de motie, die ziet in plaats van een algemene verplichting meer in een maatwerkoplossing voor participatie per project.
Het vervolg is nog niet geagendeerd, omdat de eerstvolgende Politieke Markt helemaal aan de Programmabegroting wordt besteed.