Agendawijzer

Toegankelijkheid stembureaus

Raadsnummer: 23311

Geschreven op: 23-11-2023 | Laatst bewerkt op: 22-12-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Rolstoel met vrolijk wiel

Stemmen is een fundamenteel recht, maar voor sommigen in onze gemeenschap blijft het een uitdaging.

Waar gaat het over?

Een raadslid doet een voorstel voor het verbeteren van toegankelijkheid bij stembureaus in Almere. Mensen met beperkingen hebben moeite met zelfstandig stemmen, aangezien niet alle stembureaus voldoen aan de behoeften van alle soorten beperkingen. Momenteel is er slechts één inclusief ingericht stembureau voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Het voorstel vraagt om onderzoek naar minstens één inclusief stembureau per stadsdeel en naar de mogelijkheid van een inclusieve stembus die naar elk stadsdeel kan rijden.

Waarom praat de raad hierover?

De raad bespreekt dit omdat ze willen garanderen dat alle inwoners, ongeacht hun beperkingen, zelfstandig kunnen stemmen in hun eigen stadsdeel. Het doel is om de toegankelijkheid van stembureaus te verbeteren, de opkomst voor verkiezingen te verhogen en te onderzoeken hoe dit praktisch uitgevoerd kan worden binnen de gemeente Almere. Dit voorstel vraagt het college om dit te onderzoeken en de raad te informeren over de mogelijkheden en financiering ervan tegen het eerste kwartaal van 2024.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=Stembureaus&sort=date_desc


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

De indiener van de motie vervolgde dit gesprek met een aantal aanvullende vragen over de gedane toezeggingen door de portefeuillehouder van de vorige keer. Daarnaast reflecteerden de aanwezige fracties op de ingediende motie. Enkele fracties hadden vragen over de kosten van het realiseren van meer inclusieve stembureaus, terwijl andere fracties zich beroepen op het recht van iedereen om te stemmen. De indiener zal intern overleggen of ze deze motie doorsturen naar besluitvorming of niet.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: verkiezingen
Raadsnummer : 23311