Agendawijzer

Wonen en zorg

Raadsnummer: 23235

Geschreven op: 22-09-2023 | Laatst bewerkt op: 13-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van deskundigen in de raadzaal

Hoe zorgen we ervoor dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen?


Waar gaat het over?

Waar is een mens liever dan in z'n eigen vertrouwde huis en woonomgeving? Thuis en tussen de mensen die je kent en die jou kennen. Niet alleen ben je daar graag, je blijft er ook graag. Ook als je gezondheid minder is, je beperkingen hebt en/of zorg nodig hebt. Eigenlijk willen de meeste mensen gewoon het liefste thuis blijven. Dat kan in Nederland en dus ook in Almere. Zo zelfstandig en zo 'thuis' mogelijk wonen is het doel. Maar daarvoor moet wel wat gebeuren.

Want er is niet genoeg woonruimte voor mensen met een zorgvraag. Dat kan zijn omdat een doorsnee woning ongeschikt is, maar ook omdat de woonomgeving zich minder leent of er geen draagvlak in de buurt is voor woningen voor mensen met een zorgvraag. De raad en de gemeentelijke organisatie zijn al een paar jaar aan het puzzelen, net zoals dat overal in Nederland gebeurt. In Almere hebben daarvoor diverse organisaties die met dit onderwerp te maken hebben hun krachten gebundeld in het 'Organisatienetwerk wonen, zorg en welzijn. Er zijn vijf heldere vraagstukken uit voortgekomen. 

  • Het spreiding van wonen en zorg over heel de stad en alle wijken.
  • Verregaande samenwerking op wijkniveau (dus dichtbij de mensen).
  • Zorg- en welzijnsaanbod in de wijk moet op orde zijn (de basis op orde).
  • Voldoende geschikte woningen voor deze groepen inwoners.
  • Geld vrijmaken om meer samen met inwoners en woningcorporaties naar oplossingen te kijken.
Waarom praat de raad hierover?

De raad vindt het belangrijk om hier namens de inwoners een goede koers voor uit te stippelen. Vooral omdat het ook over de toekomst gaat en je ook moet nadenken over toekomstige bewoners. Het is een 'opgave' voor de hele stad om dit goed te organiseren. Dus typisch een taak voor de volksvertegenwoordiging. De raad heeft het daarom op de agenda gezet in de vorm van de 'opgavetafel'. Dat betekent dat de raad er de tijd voor neemt om hier samen met deskundigen over te spreken. Doel is dat de gemeente daarna een nieuwe woon-zorgvisie maakt.

U kunt de documenten vinden met onze documentengids: 

In het agendavoorstel staan doel, aanleiding en vraagstukken kort en bondig uitgelegd:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=23235

Wilt u meer informatie over eerdere besprekingen, dan vindt u die hier:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=wonen%20en%20zorg


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

21 september 2023 - Tijdens deze opgavetafel waren acht gasten aanwezig namens zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties. Zij gaven hun visie op de problemen rondom wonen, zorg en welzijn. Sinds enkele jaren stuurt de overheid erop dat mensen langer en meer zelfstandig thuis blijven wonen. Door deze hele opgave van de overheid (het steeds meer zelfstandig wonen noemt men 'ambulantisering'), komt er veel op het bord van de samenleving terecht. En zorg die bij de mensen thuis moet worden geboden vraag goed en gekwalificeerd personeel. Dat is schaars. Als daardoor zorg niet meer (of onvoldoende) geboden kan worden, blijven mensen te lang zelfstandig wonen, komen in crisis, en dan wordt de situatie niet beter. Ze stellen daarbij ook de vraag of de samenleving wellicht meer leren verdragen. 

Geschikte woonruimte 

Een ander aspect is geschikte woonruimte. Mensen moeten in hun eigen wijk zo normaal mogelijk kunnen wonen, werken en leven. Daarvoor zijn er wel voldoende huizen nodig en dan vooral specifieke woningen voor 1 of 2 personen. Want dat is wat deze doelgroep nodig heeft. Het is algemeen bekend dat de woningnood in Almere groot is. Er is onvoldoende aanbod aan sociale huurwoningen, waardoor de doelstellingen om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, niet gehaald kunnen worden. Dat levert schrijnende situaties op. Bijvoorbeeld: mensen met een beperking die nu in een speciale woonvorm wonen, werken in 2 jaar tijd toe naar het zelfstandig wonen, maar vervolgens is er geen woonruimte voor hen beschikbaar. 

Speciale doelgroepen

Ook is het belangrijk om goed te communiceren met bewoners in de wijken waar bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische problematiek zelfstandig gaan wonen. De mensen in de woonomgeving moeten hier voldoende bij betrokken zijn. Als er incidenten gebeuren dan kan het draagvlak voor deze bewoners in de wijk namelijk snel instorten. De gasten geven aan dat het belangrijk is om vroegtijdig problemen te signaleren en daar ook op te handelen. Dat moet met alle betrokken van de inwoner zelf zijn, zoals het netwerk, de hulpverlening, de woningbouw, scholen en soms ook politie. Het integrale samenwerken is heel belangrijk. 

Woningcorporaties

Woningcorporaties hebben behoefte aan hele concrete afspraken. Zij moeten weten op hoeveel woningen zij kunnen rekenen en hoeveel bewoners van de ene soort woning kunnen doorstromen naar andere woonvormen. Het is dus ook is het belangrijk om verschillende type woningen te hebben, die passen bij de steeds ouder wordende doelgroep. Heel praktisch voorbeeld: het moet mogelijk zijn om scootmobielen te kunnen plaatsen en soms moeten woningen ook rolstoeltoegankelijk te zijn.

Het netwerk

De gasten zijn erg blij met hoe het netwerk wonen, zorg en welzijn nu functioneert. Men kent elkaar, weet elkaar ook snel te vinden. Het is soms wel lastig om goed met de gemeente samen te werken. Veel wisselingen in personeel en het komt voor dat verkeerde indicaties worden afgegeven, die niet passen bij de problematiek van inwoner.

Er werd ook een oproep gedaan om de zorgaanbieders die geen contract met de gemeente hebben, niet te vergeten. Zij leveren zorg via het Persoonsgebonden Budget. Daarvoor is er geen contract nodig met de gemeente. Maar deze zorgaanbieders bedienen ook een belangrijk deel van de doelgroep.

Dit onderwerp is voldoende besproken. De wethouder zegt dat ze het geleerde kan gebruiken voor het uitwerken van plannen. Binnenkort komt dit onderwerp namelijk weer op de agenda, omdat de gemeente een Woonzorgvisie wil (en moet) ontwikkelen.