Agendawijzer

Afval, van Almere naar Alkmaar

Raadsnummer: rg342/2022

Geschreven op: 18-11-2022 | Laatst bewerkt op: 19-04-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Rolcontainers bij een voordeur

Het Almeerse afval wordt niet meer in Almere gescheiden, maar allemaal naar Alkmaar gereden.


Waar gaat het over?
Op 11 november 2021 nam de raad een besluit genomen over een toekomstbestendig en duurzaam afvalinzamelsysteem. Hij koos voor nascheiding van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken uit restafval (PMD+). Die nascheiding werd tot 1 september 2022 voor een aantal proefwijken uitgevoerd bij Cirwinn in Almere op bedrijventerrein De Vaart. 
Maar dat is inmiddels gestopt. Het ingezamelde restafval (PMD+) wordt nu afgevoerd naar afvalverwerker HVC in Alkmaar. Daar vindt een eerste voorsortering plaats, waarna elders verder wordt na-gesorteerd. Alleen, deze werkwijze is in 2018 al eens getest, waarbij is gebleken dat de (scheidings)resultaten slechter waren dan bij een verwerker met een na-scheidingsinstallatie die PMD+ afval direct sorteert. 
 
Een raadslid vindt dit een vreemde gang van zaken en vindt het ook onduidelijkheid waarop het door de raad gekozen nieuwe afvalinzamelsysteem in Almere echt wordt ingevoerd. Hij agendeerde het onderwerp en stelt het college College = college van B&W tien vragen.
  1. Waarom is het contract (nascheiden afval) met Cirwinn niet verlengd per 1-09-2022?
  2. Welke beweegredenen liggen eraan ten grondslag om de raad hierover niet te informeren?
  3. Deelt u de mening van de PVV, dat hierdoor onnodig meer afval over de weg wordt vervoerd naar de HVC in Alkmaar en vervolgens naar een kunststof sorteer installatie waardoor onnodig extra kilometers over de weg wordt afgelegd?
  4. In 2018 is aangetoond dat verwerking van PMD+ via HVC niet effectief is en er onnodig veel afval wordt verbrand. Waarom wordt het Almeerse PMD+ niet bij een verwerker gesorteerd met een effectieve na scheidingsinstallatie?
  5. Komt door deze handelswijze de plasticfabriek in Almere niet in de problemen doordat zij nu minder uit gesorteerd plastic afval ontvangen?
  6. Verbranding van afval kost meer geld dan efficiënte verwerking en hergebruik. Moet de Almeerse inwoner meer betalen doordat PMD+ nu naar HVC gaat en er dus meer afval wordt verbrand en vervoerd?
  7. Staat het college nog wel achter het door de raad genomen besluit om het systeem van nascheiding van PMD+ in te voeren, of beperkt het college zich nu tot het ophalen en vervoeren van afval naar een afvalbedrijf in plaats van zorg te dragen voor een efficiënte verwerking van PMD+?
  8. Wanneer kan de raad de voor het zomerreces toegezegde marktconsultatie ontvangen?
  9. In andere gemeenten (Groningen, Utrecht, Amsterdam) was het nieuwe afvalsysteem met nascheiding PMD binnen een jaar na het raadsbesluit ingevoerd. Waarom duurt het zo lang in Almere?
  10. Bent u bereid om dit besluit met tijdelijke maatregelen weer terug te draaien, tot na de aanbesteding en het Almeerse afval ook volgens de aanbesteding wordt verwerkt?
Het doel is om voor de raad (en stad) helder te krijgen wat de gevolgen zijn van het huidige beleid Beleid: weten wat je wilt, hoe en wanneer. , wat voor financiële gevolgen dit heeft en of met de huidige werkwijze onnodig nog te hergebruiken afval de verbrandingsoven ingaat.
 
In een raadsbrief van 19 april 2022 gaf het college aan dat voor de invoering van het nieuwe afvalinzamelsysteem een marktconsultatie zal plaatsvinden. En op 9 en 16 juni is over dit onderwerp gesproken op de politieke markt onder de titel "Vinger aan de pols bij transitie nieuw afvalsysteem”.
 
de stukken staan tijdelijk op https://almere.notubiz.nl/vergadering/725131
 

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

8 december - De vergadering begon met de inbreng van twee insprekers. Beiden maakten zich in eerdere vergaderingen (en al jarenlang) sterk voor een zo duurzame en economisch voordelige manier van afvalverwerking. Nu ook weer.

De eerste inspreker vertoonde een presentatie en stelde dat Almere met het wegbrengen van afval naar Alkmaar op de verkeerde weg is. Ze sprak haar teleurstelling en boosheid uit over het uitblijven van resultaten in onze stad, terwijl de raad heel duidelijk gezegd heeft dat het systeem PMD+ moet worden ingevoerd. Ook de tweede inspreker is teleurgesteld en boos. Beiden vinden het onbegrijpelijk dat er nog steeds geen plan is voor de invoering (en uitrol) van PMD+ in onze stad. Raadsleden gingen daarin mee. Ook zij observeren dat het bijna kerst is en dat het beloofde plan er nog steeds niet is. Bovendien blijkt de gemeente in de tussentijd keuzes te maken zonder de raad hierin te betrekken.

De wethouder erkende het. En hij verzekerde de raad ervan dat het PMD+ systeem er echt komt. Hij voorspelde nu dat uiterlijk eind februari een plan van aanpak komt en dat daarna binnen een jaar de hele omzetting moet zijn afgerond.

Maar het vertrouwen leek daarmee niet te zijn teruggewonnen. Dat het al zo lang loopt, dat de raad en de stad (!) laat of slecht worden geïnformeerd helpt natuurlijk niet. Het onderwerp is voor nu voldoende besproken, maar zowel de insprekers als tal van raadsleden houden het scherp in de gaten.

Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Duurzaamheid, ecologie, dierenwelzijn, Gemeentelijke organisatie, dienstverlening
Tags: wonen
Raadsnummer : rg342/2022