Agendawijzer

Bruggen Spoorbaanpad

Raadsnummer: rv75/2022

Geschreven op: 09-12-2022 | Laatst bewerkt op: 23-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Fietser op het spoorbaanpad

De fietsbruggen zijn gesloten en er is dringend geld nodig om ze op te knappen.


Waar gaat het over?

Twee fietsbruggen langs het Spoorbaanpad verkeren in slechte staat. Zo slecht dat ze eerder deze week na een inspectie werden gesloten. Op 10 maart stemde de raad in met het Werkplan 2023 van het MIPA (Mobiliteits- en Infrastructuur Programma Almere). Hiermee werd besloten om onder andere deze twee bruggen aan te pakken. Maar als gevolg van inflatie en een technische tegenvaller is hier nu 2,8 miljoen euro extra voor nodig. En er is haast geboden. Want als de raad uiterlijk 15 december een besluit neemt, kan de gemeente een flinke subsidie krijgen.

Het proces loopt hierdoor wel anders dan normaal. Het is gebruikelijk dat de raad dit soort besluiten neemt voor meerdere projecten tegelijkertijd. Zo kan alles in samenhang met elkaar worden bekeken. Maar nu is er dus haast geboden. Want college College = college van B&W vindt de situatie zo urgent dat het prioriteit heeft boven de andere projecten uit het MIPA. Als de raad akkoord gaat, komt de uitvoering niet meer in gevaar en kunnen de fietsbruggen in 2023 worden gerealiseerd.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=verhogen%20budgetten%20fietsbruggen%20spoorbaanpad

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

15 december - De raadsleden waren heel eensgezind; ze mopperden over de late toezending van het voorstel. Daardoor moet nu op één avond zowel de inhoudelijke bespreking in de carrousel als de besluitvorming in plenair gebeuren. Voor één raadslid was dat zelfs reden een motie van treurnis aan te kondigen. Het college gaf aan net zo verrast te zijn als de raad door de uitkomst van de aanbesteding. Daarna was in heel korte tijd alsnog een raadsvoorstel gemaakt voor extra budget, maar wel met een tijdelijke dekking. Het college gaat op zoek naar extra geldpotjes. Als ze die vinden, dan komt deze 2,8 miljoen dus terug in het potje van de MIPA. Volgend jaar komt het college met een voorstel voor de definitieve dekking. Dan wordt pas duidelijk of de hogere kosten voor dit project ook gevolgen hebben voor de planning van andere projecten uit het MIPA. 

Het bleek dat de overgrote meerderheid van de deelnemers vond dat er niets anders op zat dan extra geld ter beschikking te stellen. Het gaat tenslotte om de belangrijkste fietsverbinding van de stad. Als dat geld wordt geweigerd mislukt de aanbesteding en worden de kosten alleen nog maar hoger.

15 december - Plenair
  • Motie: Motie van treurnis niet tijdig aanleveren raadsvoorstel MIPA RV75/2022 VERWORPEN 11/34
  • Raadsvoorstel MIPA: Verhoging budgetten fietsbruggen Spoorbaanpad Hoge en Lage Vaart (RV-75/2022) AANVAARD 45/0
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Verkeer en vervoer, bereikbaarheid
Tags: mobiliteit, verkeer
Raadsnummer : rv75/2022