Agendawijzer

Campus in de binnenstad ontwikkelingsplan

Raadsnummer: RV117/2021

Geschreven op: 01-12-2021 | Laatst bewerkt op: 06-11-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Planverbeelding van de Campus in de Binnenstad

Eerder dit jaar stemde de raad in met het plan voor de campus in de binnenstad. Het gaat om een nieuw schoolgebouw voor Windesheim en 1250 studentenwoningen op de plek waar nu de Hospitaalgarage is. Het college College = college van B&W legt de raad het ontwikkelplan voor.

 

16 december 2021 - Campus

Raadsvoorstel Ontwikkelingsplan Campus in de Stad | Blok 5.2 | Hospitaalgarage (RV-117/2021) AANVAARD 45/0

2 december 2021 - Carrouselbespreking over raadsvoorstel

De raad besloot eerder dat het nieuwe schoolgebouw van Windesheim en een heleboel studentenwoningen niet op de plek van de Voetnoot moest komen, maar aan de Esplanade. Nu zijn de plannen daarvoor uitgewerkt. Kort gezegd: de raad vindt het wel mooi allemaal. Een 'dingetje' is echter dat de Hoge Raad eind november in een uitspraak over een kwestie in een andere gemeente vaststelde dat een gemeente een stuk grond niet een-op-een mag verkopen aan een ontwikkelaar. Ook anderen moeten een kans krijgen. De portefeuillehouder liet weten dat zij een extra juridische check kan laten doen of het arrest voor dit plan gevolgen heeft en de raad daarover uiterlijk volgende week  gaat informeren. De raad vroeg er verder om bij dit project extra goed betrokken te worden. Het onderwerp werd voldoende besproken. Of er moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. of amendementen komen hangt af van informatie die de raad volgende week ontvangt.

Waar gaat het over?

Eerder dit jaar besloot de raad een campus in de binnenstad te laten verrijzen en werd daarvoor de locatie aan de Esplanade gekozen. Op de locatie van de huidige Hospitaalgarage komen een nieuw schoolgebouw voor Windesheim en 1.250 studentenwoningen. Het college laat nu het ontwikkelingsplan en de grondexploitatie voor deze gebiedsontwikkeling zien. Hierin is zichtbaar hoe het project moet worden uitgevoerd qua programma, ruimtelijke indeling, bouwhoogte, beeldkwaliteit en geld.

Het is een complex project. Daarom vroeg de raad (middels het presidium) deskundigen om hun observaties: de emeritus professor Friso de Zeeuw (voormalig Praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft), Jos Feijtel (Lid BZK Expertteam Woningbouw) en de accountant van de raad, Rein-Aart van Vugt. U leest hun bevindingen in de gesprekswijzer.

Waarom praat de raad hierover?

Voor zo'n belangrijke en betekenisvolle ontwikkeling in het stadscentrum moet de volksvertegenwoordiging namens de hele stad groen licht geven.

U vindt de documenten in onze documentwijzer?

En er zijn er heel wat meer. De historie vindt u in de gesprekswijzer. Die en de andere stukken die behandeld worden vindt u als bijlage bij de agendering op 2 december 2021.



 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Stadsontwikkeling (ontwikkeling en vernieuwing)
Tags: bouwen, onderwijs, stadshart
Raadsnummer : RV117/2021