Agendawijzer

Denken over groei

Raadsnummer: 23236

Geschreven op: 22-09-2023 | Laatst bewerkt op: 22-09-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Deskundige Rienk Kuiper van het Planbureau voor de leefomgeving

Hoe laten wij de stad Almere verder doorgroeien?

Waar gaat het over?

Van 0 naar bijna 225.00 inwoners in 47 jaar, zo kennen we Almere. Hoeveel groter moet of kán de stad worden? En wat voor stad? Welk soort huizen, waar, hoe groot, voor wie? Ook is de vraag: hoe groen, duurzaam en circulair. En hoe moet het met economie en werkgelegenheid, zorg en welzijn, de samenleving, inclusiviteit, diversiteit? Met zoveel vragen raakt je al gauw het overzicht kwijt. Maar om een stad te laten doorgroeien is het tóch nodig op veel vragen over de toekomst nú al zo goed mogelijk antwoord te geven. U snapt, dat is vaak verdraaid lastig.

Het is de taak van het stadsbestuur, de ambtenaren en het college College = college van B&W , en de raad om na te denken over de (verdere) groei van de stad. Dat kan niet net alsof we op een eilandje zitten, zonder buren. We moeten er ook naar kijken wat onze plek en rol is in onze omgeving en in heel Nederland. We moeten in het groot denken over groei. En dat is precies wat er gebeurt. Een groep ambtenaren van de gemeente Almere heeft in een week een heel programma gemaakt zodat ambtenaren en raadsleden veel kunnen leren en kennis kunnen uitwisselen over groeimogelijkheden. Het is tegelijk kennis verbredend en verdiepend en geeft ambtenaren en volksvertegenwoordigers de gelegenheid om zich voor te bereiden op het maken, bespreken van plannen en het nemen van besluiten daarover. De meeste activiteiten zijn daarom ook alleen voor hen bedoeld. Maar er is één programma-onderdeel dat zich echt leent om in de Politieke Markt te bespreken en dat zijn de vier scenario's voor de inrichting van Nederland in 2025, die door het Planbureau voor de Leefomgeving zijn uitgewerkt. 

  • Mondiaal Ondernemend (een toekomstscenario waarin grote bedrijven de lead hebben) 
  • Snelle Wereld (de nog verder toegenomen digitalisering doet afstanden verdwijnen) 
  • Groen Land (veel ruimte voor de natuur)  
  • Regionaal Geworteld (burgers nemen het initiatief in hun eigen leefomgeving).  
Waarom praat de raad hierover?

'Regeren is vooruitzien,' is het gezegde. Als je verantwoordelijk bent voor een stad en al zijn inwoners, moet je als bestuurder, ambtenaar of volksvertegenwoordigers soms vér vooruit denken. Daarom praat de raad erover.

U vindt de stukken met onze documentwijzer:

De agendering staat toegelicht in het agendavoorstel

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/23236

Van de hele denk-week is een programmaboekje gemaakt. Behalve de agendering op de 28e is het programma opgezet voor ambtenaren en volksvertegenwoordigers om zich in hun gezamenlijke taken en rollen voor de toekomst te verdiepen. Maar omdat de raad van openbaarheid houdt, delen we wel graag WeekvdStrategie2023programma20230922121015.pdf
met u.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

28 september 2023 - In zijn presentatie liet onderzoeker Rienk Kuiper van het Planbureau voor de Leefomgeving raadsleden zien hoe verschillende ‘waarden’ (dat wat we belangrijk vinden), en de trends en landelijk beleidskeuzes die daaruit volgen, de ruimtelijke inrichting van Nederland in de toekomst bepalen. In elk van de vier scenario’s die het PBL heeft doorgerekend, ziet de ontwikkeling van Almere er daardoor heel anders uit. Tja, de toekomst is nooit zeker. 

In het verhaal van de onderzoeker waren een aantal adviezen voor de raad verpakt. Zoals: bepaal in de toekomstvisie die gemeenten na de ingang van de Omgevingswet moeten maken op basis van waarden wat je hoofddoelen voor de toekomst zijn en zorg ervoor dat deze doelen met elkaar verenigbaar zijn. En werk met scenario’s, die rekening houden met de verschillende omstandigheden die zich over een lange periode kunnen voordoen. Er werd ook een waarschuwing  gegeven: als we doorgaan zoals nu worden een heleboel beleidsdoelen van de overheid niet gehaald. Kijk naar de stokstofcrisis, de woningbouwcrisis, de klimaatcrisis. Er is dus werk aan de winkel.

De bespreking werd afgerond binnen de tijd en krijgt geen politiek vervolg. Wel kunnen raadsleden de opgedane kennis benutten als later dit jaar de Omgevingsvisie in de raad besproken wordt.

Vergelijkbare artikelen