Agendawijzer

Dierenwelzijnsbeleid

Raadsnummer: RV106/2021

Geschreven op: 16-12-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Foto van een hond in het water met kroost op z'n kop

 

De gemeente zorgt niet alleen voor de inwoners maar ook voor de dieren in Almere.

27 januari - Besluit: voorstel aanvaard met 42 voor, 3 tegen
20 januari 2021 - Carrousel afgerond

De raadsleden en de wethouder bespraken een amendement Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel te wijzigen. en drie moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. . De indiener besloot één motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. terug te trekken. En wel de motie die ging over het impulsief aankopen van dieren in de tuincentra. Deze dieren belanden vaak na een tijdje in het asiel. De reden voor intrekking was dat de wethouder toezegde voorlichting op de gemeentewebsite te gaan geven over de verkoop van dieren en mensen te wijzen op de dieren uit het dierenasiel. Ook gaat zij in gesprek met de tuincentra over voorlichting. Hiermee zijn de besprekingen in de carrousel afgerond. De raad stemt volgende week over de voorstellen behorend bij dit onderwerp.

13 januari 2021 - Carrousel

De vergadering begon met een inspreekster. Naar aanleiding van haar verhaal stelden de raadsleden veel vragen. Die waren niet altijd relevant voor de beoordeling van de nota maar toonden wel de interesse in het onderwerp. Het laat zich raden welke partij het voortouw nam in de vergadering. Deze partij wil graag dat Almere de meest diervriendelijke stad van Nederland wordt. En daarvoor is meer inzet nodig. Het beleid Beleid: weten wat je wilt, hoe en wanneer. voor zowel mens als dier zou gelijkwaardig moeten zijn, vindt de partij. Maar Almere doet al veel voor de dieren. (Veel) meer dan alleen het uitvoeren van haar wettelijke taken. Het lukte de wethouder om in tien minuten tijd alle vragen die aan haar gesteld waren te beantwoorden. Volgende week praat de raad over de moties en amendementen die ingediend zijn.

Waar gaat het over?

De zorg voor dierenwelzijn is een van de wettelijke taken die de gemeente uit moet voeren. Hoe ze daar precies invulling aangeeft, bepaalt de gemeente zelf. Ook heeft het college College = college van B&W bovenop de wettelijke taken, extra uitgangspunten geformuleerd. Daarover gaat de nota Dierenwelzijnsbeleid 2021. Onderwerpen zijn onder meer het helpen van dieren in nood buiten, het ondersteunen van inwoners die gevonden dieren willen helpen, de rolverdeling en samenwerking in de dierenhulpketen.

Waarom praat de raad hierover?

De raadsleden spraken al eerder over het dierenwelzijnsbeleid en zouden daarom eind november eigenlijk al een besluit nemen over de nota. Een fractie besloot daar anders over en wil het dierenwelzijnsbeleid nogmaals met de raad bespreken.

Waar vind ik de documenten?

In de gesprekswijzer.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Duurzaamheid, ecologie, dierenwelzijn
Tags: dieren
Raadsnummer : RV106/2021