Agendawijzer

Erfgoed

Raadsnummer: rv09/2022

Geschreven op: 21-01-2022 | Laatst bewerkt op: 23-03-2022 | Status onderwerp:

Afbeelding:Avondfoto van gemaal de Blocq van Kuffeler

Monumenten en cultureel erfgoed zijn de dragers van het verleden die we koesteren om hun eigen betekenis en schoonheid.

Waar gaat het over?

17 februari - Plenair
Raadsvoorstel Nota cultureel erfgoed en gewijzigde Monumentenverordening Almere 2016 (RV-09) AANVAARD 44/0
3 februari - Carrousel

Na de eerste bespreking van de Nota Cultureel Erfgoed zijn er door een aantal partijen amendementen en een motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. ingediend. Voor deze drie stukken lijkt er geen unanieme steun te zijn van de verschillende partijen. De indieners brengen daarom eerst nog wijzigingen in hun amendementen aan. Die gebaseerd zijn op wat ze vanavond van de anderen horen. En dat is dus mooie politiek: naar elkaar luisteren en een beetje meebewegen zodat zoveel mogelijk belangen worden gediend.

27 januari- Carrousel
De fracties zijn enthousiast over de nota Cultureel erfgoed en hadden nog wat vragen. De antwoorden van de portefeuillehouder brachten helderheid. Een paar in het kort. Wanneer het Rijk na 2022 niet meer geld bijdraagt, moet het college College = college van B&W dit in de eigen begroting opnemen. Er is landelijk extra aandacht voor gebouwen die ná 1965 werden gebouwd (Post65 erfgoed) en daar moet Almere uiteraard op aanhaken (de hele stad is van na 1965). We beginnen met tien iconen (gebouwen die we erfgoed willen noemen), daarna volgen er meer. Belanghebbenden kunnen een aanvraag doen (particulier of vanuit verenigingen). Een commissie binnen de raad kan gevraagd en ongevraagd advies geven: dat wordt ook onderdeel van de selectieprocedure. Maar het College besluit, zij weegt alle belangen af, ook in relatie tot bouwen, en deze kadernota helpt hierbij.

Enkele raadsleden waren wel kritisch. Bijvoorbeeld over de vertraging van ontwikkeling van gebouwen; zolang erover gepraat wordt kan er niets met de (kandidaat)monumenten gebeuren. Ook participatie kwam aan bod. Dat moet en blijft, want het is het erfgoed van en voor Almere. Trouwens, de raad gaat helemaal over beschermde stadsgezichten. Genoemd werd ook dat het belang van een monument niet áltijd het zwaarste mag wegen. Volgende vergadering worden enkele moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. besproken.
Waar praat de raad over?
Op 1 juli 2022 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Deze verplicht de gemeente zorgvuldig om te gaan met haar cultureel erfgoed. De gemeente moet dit regelen in het Omgevingsplan en de Omgevingsvisie. Om aan deze wettelijke verplichting te voldoen brengt de gemeente via de nota cultureel erfgoed in kaart wat haar cultureel erfgoed is.  Ze vraagt de raad om een aantal uitgangspunten uit deze nota vast te stellen. 

Waarom praat de raad hierover?
Het college vraagt de raad om zijn mening over het cultureel erfgoed in de stad. Ook vraagt zij de raad gevraagd de monumentenverordening 2016 te wijzigen, zodat deze juridisch in overeenstemming is met de nota en straks beleidsneutraal kan worden overgenomen in het Omgevingsplan. 

Waar vind ik de documenten?

Gesprekswijzer
Raadsvoorstel
Nota cultureel erfgoed Almere
Wijzigingsverordening Monumentenzorg 2021
Toelichting wijzigingen Monumentenzorg Almere 2016
Handleiding waardering Almeers erfgoed
Collegevoorstel

Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Kunst en cultuur
Tags: erfgoed
Raadsnummer : rv09/2022