Agendawijzer
Explosies in Almere
Raadsnummer: 24266
Geschreven op: 25-09-2024 | Laatst bewerkt op: 22-11-2024 | Status onderwerp: afgerond
Heeft de gemeente grip op de zaak?
Waar gaat het over?
In een aantal weken tijd waren er in de wijk Almere Poort verschillende explosies. Soms gebeurde dit op plekken waar eerder ook al incidenten waren. Dat leidde ertoe dat de burgemeester verschillende maatregelen trof. Zo zijn er diverse woningen gesloten en camera’s geplaatst. Ondank deze maatregelen maken bewoners zich zorgen over de veiligheidssituatie, met name als het gaat om de impact op hun kinderen en hun dagelijks leven.
Waarom praat de raad hierover?
Vanwege de maatschappelijke onrust stellen een aantal raadsleden voor om als de gemeenteraad met elkaar en de burgemeester in gesprek te gaan. De indieners ontvangen graag eerder informatie, en niet pas op het moment dat inwoners of de media raadsleden benaderen. Wat is er op dit moment bekend over de eventuele oorzaken en daders van de explosies? En hoe wil het college de veiligheid in de wijk vergroten? Het zijn vragen waar de indieners van het agendavoorstel graag een antwoord op krijgen. Ze nodigen de gehele raad uit om mee te denken over oplossingen die daaraan bijdragen.
U vindt de stukken in onze documentwijzer:
https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=explosie%20almere%20poort
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.
Drie deskundigen deelden tijdens de Politieke Markt van 28 november hun kennis en inzichten met de raad tijdens een speciale opgavetafel. Onderzoeker Edward van der Torre schetste allereerst de criminele context waarbinnen de explosies plaatsvinden. Hij stelde dat Nederland als de ‘absolute nummer 1 van Europa’ te maken heeft met een uit de hand gelopen drugsmarkt. Doordat de volumes van de handel blijven groeien gaat er steeds meer geld in om waardoor ook de conflicten in ernst toenemen. Opdrachtgevers schakelen dan onder andere jongeren in om door het plaatsen van een (vuurwerk)bom de zaak op scherp te zetten. Wat volgens de deskundige een grote rol speelt is dat de politie al jaren de grip en het zicht op de drugscriminelen is kwijtgeraakt. Dit komt om te beginnen door een chronisch gebrek aan opsporingscapaciteit. Hij drukte raadsleden op het hart dat het zeker met het oog op de groei van Almere onontkoombaar is om substantieel te investeren in meer handhaving en opsporing.
Door regionale samenwerking een waterbed-effect voorkomen
Wat misdaadjournalist Jan Meeus de raad vooral mee wilde geven was dat maatregelen weliswaar nodig zijn, maar dat ze meestal onbedoelde neveneffecten hebben. Zelfs succesvolle politie-interventies leveren in het drugsmilieu na verloop van tijd toch ook weer voordeel op voor criminelen die er slim op inspelen, analyseerde hij. Zorg daarom als raad dat je kritisch blijft meekijken op het effect van maatregelen en dat je daar op tijd op anticipeert. Meeus wees er verder op dat Almere door de nabijheid van Amsterdam sowieso kwetsbaar is. Waar de politie bijvoorbeeld in Amsterdam Zuid-Oost de opsporing intensiveert, verplaatst de criminele activiteit zich. Om dit waterbed-effect te voorkomen is samenwerking met omliggende gemeenten een must.
Verdiep je in straatcultuur en in perspectief
Een appeltje voor de deur leggen: dat is een synoniem voor plaatsen van een explosief. Aan de beschikbaarheid van jongeren die bereid zijn om dit te doen is geen gebrek, hield jongerenwerker Mathijs Zwinkels de raadsleden voor. De criminele wereld voorziet in de behoefte van vaak kwetsbare jongeren die langs de weg van geld en status gezien en gehoord willen worden. Besef daarbij dat zij zich niet verbonden voelen met de samenleving. In Almere is de groep potentiële daders verhoudingsgewijs groter dan in andere steden. Tussenpersonen weten de jongeren vrij eenvoudig te ronselen via app’s als Telegram of Snapchat, aldus Zwinkels. Hij noemde het plaatsen van een explosief een doorstap-delict dat soms zelfs de functie van een open sollicitatie heeft. Het geeft daders de mogelijkheid om zich te onderscheiden. Wat volgens hem nodig is: oren en ogen in de wijk om jongeren een ander perspectief te bieden dat aansluit bij hun leefwereld. Zet hiervoor als gemeente de juiste mensen in die de problemen op straat begrijpen, die vertrouwen kunnen winnen, maar die ook durven begrenzen.
Wie kan ik hierover spreken?
Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.