Agendawijzer

Dekkingsplan Veiligheidsregio Flevoland

Raadsnummer: 24220

Geschreven op: 26-09-2024 | Laatst bewerkt op: 26-09-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Brandweerauto met uitgestalde spullen

Genoeg capaciteit voor de brandweer in Flevoland.

Waar gaat het over?

Brandweer Flevoland is in de regio verantwoordelijk voor het voorkomen, beperken en bestrijden van brand en het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij andere ongevallen. Om de kwaliteit en de capaciteit van de brandweerzorg op peil te houden heeft de Veiligheidsregio Flevoland het Dekkingsplan 2025-2028 opgesteld. Dit is kort gezegd een inschatting van hoeveel brandweerzorg er de komende jaren nodig is. Het uitgangspunt is om de inwoners van Almere de snelste hulp te bieden, ongeacht in welk deel van de stad ze wonen. Daarnaast houdt het plan rekening met veranderende risico’s. Klimaatverandering verhoogt bijvoorbeeld de kans op noodgevallen bij wateroverlast en overstroming, maar kan door aanhoudende droogte ook natuurbranden veroorzaken.

Waarom praat de raad hierover?

Het college legt het plan dat door Veiligheidsregio Flevoland is opgesteld voor en vraagt de raad om hiermee in te stemmen. De groei van de stad en het aantal inwoners is daarbij een van de aandachtsgebieden. Een toename van het inwonersaantal betekent namelijk een stijging van het aantal incidenten waarbij de brandweer moet uitrukken. Ook heeft de verdere ontwikkeling van Almere Oosterwold en Almere Pampus mogelijk invloed op de dekking van het gebied als het aankomt op aanrijtijden. Het gaat er uiteindelijk om dat de brandweer ook de komende jaren de capaciteit en kwaliteit heeft om Almeerders in nood snel en goed te helpen. Om zich een goed beeld te vormen van het brandweerwerk nodigt de veiligheidsregio raadsleden uit voor een werkbezoek.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24220


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Alle aanwezige raadsleden gingen akkoord met het voorstel.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.