Agendawijzer

Floriade, Woo

Raadsnummer: rv65/2022

Geschreven op: 04-11-2022 | Laatst bewerkt op: 09-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van de aanleg van een versterkte oever aan het Weerwater

De aanleg van een kade op het Floriadeterrein in 2018

Wat mag openbaar worden en wat kan beter geheim blijven?

Waar gaat het over?

Omroep Flevoland diende in juli een Woo-verzoek in waarin zij vragen om alle documenten over de Floriade. Woo is de afkorting van Wet open overheid. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In de wet regelt de overheid het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Iedereen kan een Woo-verzoek indienen en dat gebeurt ook. Maar meestal zijn het journalisten, die dat doen om het werk van de overheid te controleren.

De meeste stukken over de Floriade komen van de gemeente. Die maakt ze openbaar. Maar niet alles, want sommige stukken zijn geheim. De raad besluit -als volksvertegenwoordiging over die geheimhouding en doet dat alleen als dat in het algemeen belang is voor de stad. Het gaat dan om bijvoorbeeld de onderhandelingspositie van de gemeente of gemaakte financiële afspraken. En omdat de raad als hoogste orgaan in de stad bevoegd is om te besluiten over geheimhouding, moet hij nu ook over de openbaarheid ervan besluiten.

Het gaat in totaal om 19 stukken. Het college College = college van B&W stelt nu voor om 14 van de 19 stukken (gedeeltelijk) openbaar te maken. Voor de overige 5 stukken moet ook met anderen (zoals samenwerkingspartners) overlegd worden of de geheimhouding eraf kan. Die komen daarom later. ?Tegelijk komen dan de verslagen van enkele vergaderingen waarin over de geheimhouding werd gesproken. Die vergaderingen waren immers ook besloten en de verslagen zijn logischerwijs geheim.

Voor de Floriade is vanaf het begin een dossier opgebouwd: https://almere.notubiz.nl/dossiers/2076


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

24 november - plenaire vergadering, besluiten:

  • Raadsvoorstel Verzoek Wet open overheid Omroep Flevoland (RV-65/2022) AANVAARD 44/0