Agendawijzer

Inkoop jeugdhulp regionaal

Raadsnummer: 23021

Geschreven op: 19-01-2023 | Laatst bewerkt op: 22-02-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een jongere zittend op een muurtje

De gemeente sluit contracten met jeugdhulpaanbieders.


Waar gaat het over?

De gemeente is verantwoordelijk voor het verlenen van jeugdzorg in onze gemeente en koopt deze zorg in bij regionale zorgaanbieders. Inkopen betekent: kiezen welke aanbieders de zorg mogen gaan bieden en daar overeenkomsten mee sluiten. Voor de zomer van 2022 was de inkoop van de regionale jeugdhulp voor 2023 met één jaar uitgesteld met een verlengingsoptie voor nog eens een jaar. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat in 2023 goede zorg wordt aangeboden, dus wil het college College = college van B&W nieuwe afspraken maken. Alleen wel met hogere tarieven dan verwacht. Vooral de tarieven van jeugdhulp met verblijf stijgen fors, gemiddeld 29%. Dit betekent dat het budget voor jeugdhulp met verblijf stijgt van € 25 miljoen naar € 31 miljoen, een extra uitgave van € 6 miljoen.

Gelukkig is er ook een meevaller. De verwachte kosten van jeugdhulp zonder verblijf waren in 2022 lager dan begroot. Als deze meevaller wordt verrekend met de kosten van jeugdzorg met verblijf is er nog sprake van een extra uitgaven van € 3.5 miljoen. 

De gestegen kosten laten wel zien dat het belangrijk is de kosten van jeugdzorg met verblijf proberen te verminderen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van de door- en uitstroom van jongeren die in verblijf zitten, meer grip te krijgen op de verwijzingen naar jeugdhulp met verblijf én alternatieven ontwikkelen voor een uithuisplaatsing. De gemeente denkt dit voor mekaar te kunnen krijgen, omdat zij vanaf nu niet meer te maken heeft met een samenwerkingsverband, maar als gemeente zelf meer regie kan voeren.  

De bespreking is geslaagd als de raad is geïnformeerd over de tariefsaanpassingen en het gevolg hiervan op de begroting overziet.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

 https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=Inkoop%20jeugdhulp%20regionaal


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

16 februari - plenair, besluiten.

  • Motie: Aanbesteding Jeugdhulp uiterlijk per 1-1-2024 (23021.002) AANVAARD 34/9
  • Motie: Focus op (door)ontwikkeling intensieve ambulante hulpverlening (23021.003) AANVAARD 39/4

 

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Zorg en welzijn, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning
Tags: jeugdhulp
Raadsnummer : 23021