Agendawijzer

Programmabegroting 2023

Raadsnummer: rv56/2022

Geschreven op: 02-09-2022 | Laatst bewerkt op: 09-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van veel euromuntjes

De planning voor de bespreking van de Programmabegroting 2023

Waar gaat het over?

3 november - carrousel

De hele avond gaan de besprekingen over moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. en amendementen op de Programmabegroting 2023. Dat zijn er, hou u vast, 69. Ze worden in groepen van gelijksoortige onderwerpen besproken. Dat is wel zo handig, want de meeste raadsleden en fractieassistenten concentreren zich op een beperkt aantal onderwerpen. Zij kunnen dus al die moties/amendementen in dezelfde zaal achter elkaar bespreken. En het is ook handig voor u, want ook de meeste inwoners vinden sommige onderwerpen interessanter dan andere, dus ook u kunt met de keuze van de vergaderruimte precies dat meemaken wat u wilt.

13 oktober - carrousel

Om 20:30 begonnen de Algemene Beschouwingen op de Programmarekening 2023. Van alle politieke partijen becommentarieerde één raadslid de plannen. Andere raadsleden mochten daarop reageren. Dat leidde soms tot interessante gesprekken. Maar met 16 partijen in de raad - en dus evenzovele beschouwingen - werd het wel een latertje. Om 00:38 tikte de voorzitter de vergadering af.

6 oktober - plenair

's Middags werd de Programmabegroting bekend gemaakt. Voor de pers was er een informatiebijeenkomst om de cijfers toe te lichten en ook de raad kreeg een technische toelichting Een technische toelichting is een strikt inhoudelijke bespreking van een onderwerp. Politieke standpunten komen nog niet aan de orde. om de enorme hoeveelheid informatie te kunnen opnemen. Maar de raad heeft het budgetrecht en dat betekent dat de begroting voor 2023 feitelijk nog niet vast staat. De komende weken gaat de raad er met het college College = college van B&W over praten en er kunnen dus veranderingen komen.

Vanavond vindt alleen de traditionele overhandiging van de Programmabegroting plaats. Voor die gelegenheid zijn er maar een paar afgedrukt. Want op https://almere.pcportal.nl is alles veel gemakkelijker vindbaar.

De raad neemt een besluit over het amendement Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel te wijzigen. en het vaststellen van de tweede financiële rapportage zelf.

  • Amendement : Draai de bezuiniging op Armoedebestrijding kinderen terug (RG-232/2022)AANVAARD 33/7
  • Raadsvoorstel Tweede financiële kwartaalrapportage 2022 (RV-56/2022) AANVAARD 40/0

 

22 september 2022 - carrousel

Dit raadsvoorstel is geagendeerd omdat een aantal raadsleden hadden aangegeven erover te willen spreken. Vaak gaan deze rapportages direct naar besluitvorming, omdat het een beschrijving van de financiële stand van zaken is. Nu waren er een aantal onderwerpen waarvan melding werd gemaakt in de rapportage waar deze fracties met het college over wilden spreken.

Het gesprek gaat onder meer over de gevolgen van de inflatie voor de uitgaven van de gemeente en over de haalbaarheid van de taakstelling op jeugdzorg. De raad wordt onaangenaam verrast door een mededeling van de wethouder dat een rapportage over jeugdhulp die in het derde kwartaal was beloofd, pas in het vierde kwartaal komt. Een aangekondigde bezuiniging van 6.000 euro op bestrijding van armoede onder kinderen kan ook niet op ieders instemming rekenen. Daarvoor komt een amendement. Die hoeft niet eens besproken te worden en gaat volgende week meteen naar besluitvorming.

8 september 2022 - carrousel

De tweede financiële rapportage 2022 stond in de carrousel op de agenda bij besluitrijp In de besluitrijpvergadering staan onderwerpen waarover waarschijnlijk niet verder gesproken hoeft te worden. Die zijn dus rijp om een besluit over te nemen. en in plenair om een besluit over te nemen. Er werd dus van uitgegaan dat het onderwerp door de raad niet verder besproken hoeft te worden. Maar de raad beslist anders; die wil er wél over praten. Dus komt het in een komende vergadering alsnog op de agenda.


Algemeen

In het najaar gaat de raad de begroting van 2023 bespreken; de Programmabegroting. Dat is altijd belangrijk, want daarin staan de voornemens waar het publieke geld naar toe gaat. Dat is voor organisaties en inwoners belangrijk, want veel van het geld gaat in de vorm van subsidies naar hen terug. De raad neemt er daarom goed de tijd voor, zodat hij ook de mening van de stad kan meewegen. Voor het behandeling is een voorlopige planning gemaakt.

donderdag 6 oktober       derde financiële kwartaalrapportage
                                           12:00 uur stukken onder embargo voor de raad beschikbaar
                                           16:00 uur technische toelichting voor de raad
                                           aanbieding Programmabegroting tijdens de Politieke Markt
dinsdag 11 oktober          19:00-20:30 uur tafeltjesmarkt (raadsleden kunnen vragen stellen aan deskundige ambtenaren in het stadhuis)
donderdag 13 oktober     Algemene beschouwingen tijdens de PM
donderdag 20 oktober    Geen PM vanwege herfstvakantie
dinsdag 25 oktober         Indienen moties en amendementen voor 11:00 uur
donderdag 3 november   Bespreking moties/amendementen met collegeleden in verschillende zalen
donderdag 10 november Besluiten

Waar vind ik de stukken?

Dat kunnen er best wel veel zijn. Het gemakkelijkst vindt u documenten die ú interesseren in onze documentwijzer.

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=programmabegroting%202023

Maar de programmabegroting zelf vindt u elk jaar op dezelfde plek, tesamen met de programmarekening en andere financiële stukken: https://almere.pcportal.nl

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

24 november - plenaire vergadering, besluiten:

  • Motie: Noodhulporganisaties huurvrij (RG-288/2022) AANVAARD 27/17
  • Motie: Almeerse en Nederlandse vlag in de Raadzaal van Almere (RG-300/2022) VERWORPEN 22/22. Omdat de stemmen voor de tweede keer staken, is de motie verworpen (zo is de regel).

U vindt de eerdere besluiten bij het verslag van 10 november hieronder. (klik op de blauwe tekst, dan opent zich die)

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Financiën
Tags: gemeente almere
Raadsnummer : rv56/2022