Agendawijzer

Start proef met nachttrein

Raadsnummer: 24013

Geschreven op: 10-01-2024 | Laatst bewerkt op: 22-03-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Trein

Almere streeft naar nachttreinverbinding met Amsterdam in 2025

Waar gaat het over?

Een aantal raadsleden hebben een voorstel ingediend om een proef te starten met een nachttrein tussen Almere en Amsterdam. Dit initiatief volgt op een eerdere motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. waarbij het college College = college van B&W werd opgedragen de mogelijkheden en kosten hiervoor in kaart te brengen. De NS heeft een basisvariant van de nachttrein voorgesteld, die in de weekendnachten tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum zou rijden, met een jaarlijkse kostenindicatie van €115.000. Het doel is om deze dienst al in 2025 te integreren in de dienstregeling van de NS.

Waarom praat de raad hierover?

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel omdat de huidige openbaar vervoersmogelijkheden tussen Almere en Amsterdam in de avonduren onvoldoende zijn. De nachtbus rijdt slechts op zaterdag en de bestaande nachttrein is niet toegankelijk met de OV-chipkaart. Het voorstel beoogt betere verbindingen te bieden en aansluiting te vinden bij vergelijkbare initiatieven van andere gemeenten. Er is ook een voorstel om de nachttrein als een tweejarige pilot te lanceren en het college wordt opgedragen de middelen hiervoor te vinden en de raad te informeren over de voortgang.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24013 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Een dubbel gevoel bij de bespreking van deze motie. Aan de ene kant werd er veel sympathie gevoeld voor de mogelijkheid een nachttrein te kunnen nemen, aan de andere kant vraagt het ook een bedrag van € 115.000 per jaar. Het voorstel was om een pilot in te stellen voor twee jaar, waarbij de indieners van de motie aangaven deze iets aan te willen passen. Vooral het toevoegen van een aantal criteria om te beoordelen of deze pilot succesvol is verlopen en het breder insteken dan alleen de NS als potentiële uitvoerder te benoemen. Volgende week stemt de raad over deze motie.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Verkeer en vervoer, bereikbaarheid
Tags: openbaar vervoer
Raadsnummer : 24013