Agendawijzer

Vrijmark appartementen

Raadsnummer: rv70/2022

Geschreven op: 10-11-2022 | Laatst bewerkt op: 13-01-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Illustratie van ontwerp voor een appartementencomplex in de Vrijmark

Komt er een flat op de plaats van de voormalige supermarkt in de Vrijmark?


Waar gaat het over?

In de Vrijmark in Almere Haven staat een voormalige supermarkt al een paar jaar te verstoffen. Er is verderop in de wijk al een grotere nieuwe in gebruik genomen. De eigenaar van het oude gebouw stelt voor om er woningen voor in de plaats te bouwen. 34 appartementen in een gebouw van 5 verdiepingen en een kelder.

Dit loopt allemaal al een tijdje en omwonenden brachten het al een keer in de raad ter sprake met een burgeractiviteit: https://raadvanalmere.nl/article/vrijmark-burgeractiviteit.  De initiatiefnemers van toen, bewoners van de Vrij-, Hof- en Zuidmark, gaven aan de huidige situatie graag vervangen te zien worden door nieuwbouw, maar niet hoger dan 3 woonlagen (o.a. vanwege privacy en parkeerdruk). Verder willen de bewoners dat de beeldbepalende platanen langs de busbaan behouden blijven. Aan de raad vroegen ze daarom:?

  • om gehoor te geven aan de bezwaren van de direct omwonenden en niet mee te werken aan het huidige plan voor de Vrijmark 108?
  • om vergunning te verlenen voor maximaal vier woonlagen?
  • en om in goed overleg met bewoners plannen te ontwikkelen die draagvlak hebben in de directe omgeving.

Nu heeft de eigenaar/projectontwikkelaar een plan ingediend dat gedeeltelijk is aangepast om de omwonenden tegemoet te komen. De gemeente vindt dat dit plan goed in de omgeving past en dat voldaan is aan alle voorwaarden. Omdat er grote vraag is naar woonruimte, vindt de gemeente het ook een goede ontwikkeling. Maar er kan (nog) geen vergunning worden verleend, omdat het volgens het bestemmingsplan niet mag. In zo'n geval vraagt het college College = college van B&W aan de volksvertegenwoordiging om een 'verklaring van geen bedenkingen'. Met zo'n verklaring mag wél worden afgeweken van het bestemmingsplan. En dat is het onderwerp van deze bespreking.

De raad laat zich nu grondig informeren over de plannen en door de inwoners. Omdat die al eerder van zich lieten horen, kun je verwachten dat ze opnieuw willen meepraten. En dat is prima, want de raad moet alle belangen tegen elkaar afwegen en daarom ook alle meningen horen. Dat is in dit geval, zoals zo vaak, best lastig, want hier gaat het vooral om de belangen van de stad als geheel (woonruimte) en de belangen van de mensen die in de buurt wonen. En ook binnen de buurt denkt niet iedereen er hetzelfde over. Sommigen zijn fel tegen, anderen vinden het juist een mooie ontwikkeling.

De stukken vindt u op:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=vrijmark


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

15 december - Eén amendement en twee moties werden besproken. Daarbij kwamen er eigenlijk geen belangrijke nieuwe inzichten of argumenten op tafel. Het kwam er dus op aan om erover te stemmen, later op de avond.

15 december - Plenair

  • Motie: Een reële compensatie in de Marken (RG-377/2022) VERWORPEN 20/25
  • Motie: Volwaardige participatie (RG-378/2022) AANVAARD 25/21

Na het aannemen van deze motie hoeft de raad over raadsvoorstel RV70/2022 niet meer te stemmen. Het college moet nu immers extra inspanningen (laten) doen om de participatie te verbeteren. Het komt daarom later terug.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Stadsontwikkeling (ontwikkeling en vernieuwing)
Tags: bouwen, inbreiding
Raadsnummer : rv70/2022