Agendawijzer

Vrijwilligers niet volledig verantwoordelijk voor ruiter- en menpaden maken!

Raadsnummer: 24071

Geschreven op: 14-03-2024 | Laatst bewerkt op: 14-03-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:paard

Ruiterpaden in Almere: Zoeken naar een duurzame oplossing.

Waar gaat het over?

In Almere is een discussie gaande over de verantwoordelijkheid en het onderhoud van ruiter- en menpaden. Een recent voorstel, ondersteund door meerdere raadsleden, benadrukt de zorgen omtrent de huidige staat van deze paden. Deze zijn namelijk niet in goede staat, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken voor zowel ruiters als hun paarden. De gemeente heeft voorheen een vrijwilligersovereenkomst opgesteld waarbij de zorg voor het beheer en onderhoud van deze paden in handen van vrijwilligers en verenigingen lag. Echter, deze aanpak heeft geleid tot ontevredenheid, mede omdat er niet genoeg rekening wordt gehouden met de toekomstige veranderingen in de beschikbaarheid van vrijwilligers en de financiële lasten die hiermee gemoeid zijn.

Waarom praat de raad hierover?

De stad wil zich profileren als een sportstad, waar buitensport, zoals paardrijden, wordt gewaardeerd en gestimuleerd. Het huidige beleid legt, volgens de indieners, echter een onevenredige last op de schouders van vrijwilligers en verenigingen, die al onder druk staan. Daarnaast zien de indieners de gezondheids- en sociale voordelen van buitensporten voor mens en dier. Daarom dringen deze raadsleden er bij het college van B&W op aan om een leidende rol te nemen in de gesprekken met de betrokken verenigingen en Staatsbosbeheer, met als doel het opstellen van een nieuwe overeenkomst. Deze nieuwe overeenkomst moet een eerlijkere verdeling van verantwoordelijkheden en kosten bevatten, waarbij de gemeente haar zorgplicht nakomt door in ieder geval tijdelijk het noodzakelijke onderhoud aan de ruiter- en menpaden te verzorgen, totdat er een langetermijnoplossing is gevonden.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24071


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Een aantal raadsleden wil over dit onderwerp een bespreking. Het presidium zoekt een geschikt moment om het op de agenda te zetten. 


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Sport, recreatie en toerisme
Tags: sport
Raadsnummer : 24071