Agendawijzer

Winkeldiefstal stadscentrum

Raadsnummer: rg356/2022

Geschreven op: 25-11-2022 | Laatst bewerkt op: 09-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Een inspreker kijkt tijdens het inspreken naar de raadsleden in de carrousel

Is het nu wel of niet zo dat er extreem veel winkeldiefstallen in de stad zijn?

Waar gaat het over?

Een Almeerse nieuwssite meldde op 30 oktober 2022 dat sprake is van een extreme toename van winkeldiefstallen in het centrum van Almere. Het college College = college van B&W stelde in reactie op schriftelijke vragen zich niet te herkennen in dat beeld. Uit gesprekken met Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA), diverse ondernemers en beveiligers concludeert een raadslid dat er wel degelijk sprake is van een ernstige situatie. En deze conclusie krijgt steun door een recent nieuwsitem van EenVandaag over winkeldiefstal in Almere.

De aanvrager van de agendering vindt dat het tijd is voor een daadkrachtige aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende soorten winkeldiefstallen en het voorkomen van een waterbedeffect. Hij wil van het college horen hoe zij dit probleem willen bestrijden en van andere raadsleden hoe zij hier tegen aankijken.

Over dit onderwerp werden eerder schriftelijke vragen ingediend en beantwoord.

Waar vind ik de stukken?

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=winkeldiefstal&sort=date_desc


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

12 december - Een inspreker namens de ondernemersvereniging stadscentrum Almere (OVSA) schetst een onthutsend beeld van de praktijk van de winkeldiefstallen in het stadscentrum. Het gaat vaak om bekende veelplegers en georganiseerde groepen van buiten de stad, die steeds brutaler worden omdat goede handhaving ontbreekt. Van strafrechtelijke vervolging is geen sprake en de opgepakte winkeldieven staan nog sneller weer buiten het politiebureau dan de ondernemers die aangifte tegen ze doen. Zijn dringende beroep op de gemeenteraad om in actie te komen vindt bij veel fracties wel gehoor.

Ook het college herkent de problemen en vindt dat er wat moet gebeuren. De portefeuillehouder wil inzetten op een efficiëntere samenwerking met de ondernemers. Zo moet er een lijst met veelplegers komen, moeten handhavers beter worden ingezet en moet het mogelijk worden om eenvoudig en snel digitaal aangifte te doen. Die aangiftes zijn namelijk wél belangrijk als basis voor het opleggen van winkelverboden.
Een ander instrument is het uitbreiden van de bevoegdheden van boa’s, maar dat is lastig en moet op landelijk niveau worden geregeld. Ook aan strafrechtelijke vervolging kan de gemeente zelf weinig doen; dat ligt bij justitie. Wel gaat het college kijken naar het idee waar de inspreker mee kwam: het opnemen in de APV (algemene plaatselijke verordening) van een forse boete op het bij je hebben van geprepareerde hulpmiddelen voor winkeldiefstallen zoals speciale jassen en tassen.

Het totaalpakket aan maatregelen van college komt in de Veiligheidsagenda 2023, die de raad begin volgend jaar krijgt.

Vergelijkbare artikelen
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Veiligheid, orde, toezicht en handhaving, informatieveiligheid/privacy
Tags: detailhandel
Raadsnummer : rg356/2022