Agendawijzer

Woonvisie voortgang

Raadsnummer: rg361/2022

Geschreven op: 03-12-2022 | Laatst bewerkt op: 16-12-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van huizen aan de kreek in Noorderduin Almere Poort

Het schiet niet erg op met de voortgang van de woonvisie, vindt een raadslid.


Waar gaat het over?

Een raadslid stelt voor om te praten over de in 2020 door de raad vastgestelde Woonvisie ‘Thuis in Almere’ 2020-2030'. Hij wil het vooral over de voortgang van de uitwerking daarvan hebben. Hij vindt dat veel onderwerpen uit de plannen die met de raad zijn afgesproken door het college College = college van B&W niet zijn behaald. Hij heeft deze onderwerpen op een rij gezet en vraagt het college de stand van zaken aan te geven, zodat helder wordt wanneer de raad inhoudelijke behandelingen van deze onderwerpen kan verwachten. Daarnaast wil hij spreken over de oorzaken en de gevolgen van de vertraging: vinden college en raad dat er voldoende voortgang wordt geboekt met de uitvoering van de Woonvisie, welke factoren zijn hierop van invloed en zijn er acties nodig van de kant van het college of de raad?

De indiener beschrijft de voorgeschiedenis uitgebreid in het agendavoorstel. Daarin zijn ook de links opgenomen naar alle relevante documenten die de raad heeft ontvangen van het college sinds de vaststelling van de Woonvisie op 2 juli 2020. Met het besluit over de Woonvisie is bepaald dat er 24.500 woningen gebouwd moeten worden in de periode tot 2030, verdeeld over diverse inkomensgroepen. Deze ambitie is herbevestigd in het Coalitieakkoord 2022-2026 ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’.

In aanvulling op de documenten die zijn opgenomen in het agendaverzoek is in deze gesprekswijzer de Woonvisie ‘Thuis in Almere’ 2020-2030 en de voorgeschiedenis daarvan opgenomen (zie volgende pagina).

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=woonvisie%20voortgang

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

8 december - Een raadslid had de Woonvisie op de agenda gezet. Of liever gezegd: dat het niet lijkt op te schieten met de uitvoering ervan. De hele raad ziet het aanpakken van het woningtekort als een prioriteit voor de gemeente. Uit de agendering bleek dat er op veel terreinen minder voortgang wordt geboekt dan met de raad is afgesproken.

De wethouder legde de oorzaken hiervan uit. Door corona, krapte op de arbeidsmarkt en externe omstandigheden zoals hoge bouwkosten en stikstofproblematiek is het veel moeilijker om de woningbouwdoelstellingen (24.500 woningen erbij tot 2030) te halen, dan bij vaststelling van de Woonvisie werd gedacht.

De wethouder beloofde de raad voortaan beter op de hoogte te houden van de voortgang. In 2023 komt er een nieuwbouwmonitor en komen veel onderwerpen waarop de raad nog wacht voor behandeling naar de raad.

Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Stadsontwikkeling (ontwikkeling en vernieuwing), Wonen, leefbaarheid
Tags: bouwen
Raadsnummer : rg361/2022