Agendawijzer

Explosies in Almere Poort

Raadsnummer: 24219

Geschreven op: 25-09-2024 | Laatst bewerkt op: 18-10-2024 | Status onderwerp: in behandeling

Afbeelding:Foto van een beveiligingscamera in de openbare ruimte

Heeft de gemeente grip op de zaak?

Waar gaat het over?

In een aantal weken tijd waren er in de wijk Almere Poort verschillende explosies. Soms gebeurde dit op plekken waar eerder ook al incidenten waren. Dat leidde ertoe dat de burgemeester verschillende maatregelen trof. Zo zijn er diverse woningen gesloten en camera’s geplaatst. Ondank deze maatregelen maken bewoners zich zorgen over de veiligheidssituatie, met name als het gaat om de impact op hun kinderen en hun dagelijks leven.

Waarom praat de raad hierover?

Vanwege de maatschappelijke onrust stellen een aantal raadsleden voor om als de gemeenteraad met elkaar en de burgemeester in gesprek te gaan. De indieners ontvangen graag eerder informatie, en niet pas op het moment dat inwoners of de media raadsleden benaderen. Wat is er op dit moment bekend over de eventuele oorzaken en daders van de explosies? En hoe wil het college de veiligheid in de wijk vergroten? Het zijn vragen waar de indieners van het agendavoorstel graag een antwoord op krijgen. Ze nodigen de gehele raad uit om mee te denken over oplossingen die daaraan bijdragen.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=explosie%20almere%20poort


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Wanneer kan de raad een integraal plan tegen explosies tegemoetzien? Het was een vraag die bij meerdere raadsleden leefde tijdens de bespreking op de Politieke Markt van 17 oktober '24. De portefeuillehouder gaf te kennen dat zijn aanpak al integraal is en dat hier meermaals in raadsbrieven over is gecommuniceerd. Toch is dat niet voldoende volgens sommige raadsleden. Komt er nu wel of niet een plan? Moet en kan de gemeente niet meer doen op het vlak van preventie?

Andere raadsleden betwijfelden of een integraal plan ook echt tot een andere werkwijze leidt? Daarover waren de meningen verdeeld. Naar aanleiding van het agendavoorstel kondigden raadsleden vijf moties aan. Deze komen aan bod tijdens een vervolgbespreking na het herfstreces.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.