Agendawijzer
Financiële problemen Zorggroep Almere
Raadsnummer: 23034
Geschreven op: 03-02-2023 | Laatst bewerkt op: 22-02-2023 | Status onderwerp: afgerond
9 februari - Waarom was de raad niet op de hoogte van de problemen?
Waar gaat het over?
Zorggroep Almere verkeert in financiële problemen. De inkomsten lopen terug en de uitgaven blijven hoog. Dat blijkt uit een nieuwsartikel van Almere Deze Week. Een raadslid is verbaasd dat de raad hiervan niet op de hoogte was. Is het niet de taak van het
college College = college van B&W
om de raad op de hoogte te houden?
Maar dat is niet de enige vraag die wordt gesteld. Daarom vindt er op verzoek van het raadslid een debat plaats. Ze wil van het college weten hoe groot de gevolgen zijn van deze problemen. Zijn subsidies rechtmatig gebruikt? En komt er extra toezicht?
Maar de belangrijkste vraag is wat de gevolgen zijn voor burgers. Krijgen zij nog wel de zorg die ze nodig hebben? Het raadslid wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt om onrust bij burgers weg te nemen. Tot slot wil ze weten of er meer zorgaanbieders met financiële problemen zijn.
U vindt de documenten in onze documentwijzer.
https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=zorggroep%20almere
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.
9 februari - Valt de zorg in Almere als een kaartenhuis in elkaar? Is er na financiële problemen in de jeugdzorg een bredere trend zichtbaar?
Een bestuurder van Zorggroep Almere kwam inspreken en hij bevestigde dat er over 2022 een financieel tekort bestond én dat er specifiek in de huisartsenzorg personeelstekorten zijn. De financiële tekorten bleken vooral te komen door de tekorten op de arbeidsmarkt: er moeten bij alle zorgvormen teveel tijdelijke en duurdere inhuur worden ingezet. Om dit te keren stelde de Zorggroep een driejarig herstelplan op. Er is ook een tekort van 25% op de huisartsenzorg in Almere, dit zorgt voor langere wachttijden voor lichte klachten. En er is sprake van een verstopping van de keten vanuit de tweedelijn (ziekenhuizen) naar de eerstelijn (huisartsen).
De wethouder signaleerde dat Almere Haven duidelijk in beeld is als een plek waar actie moet worden ondernomen. Daar speelt een groot tekort aan huisartsen. Ze vertelde dat de gemeente ook werkt aan een herstelplan én dat er een eigen Almeerse visie op de drie landelijke zorgakkoorden wordt gemaakt. Tot slot werd duidelijk hóe er door de gemeente op zorgaanbod wordt gestuurd: in de aanbestedingen kijkt de gemeente naar sterke aanbieders en financiële jaarcijfers zijn onderdeel van een blijvende controle. Ook (mogelijke) uitvoeringsproblemen staan regelmatig op de agenda in het kwartaalgesprek met aanbieders. Voor nu is dit gesprek afgerond, maar in de komende maanden komt het college erop terug.