Agendawijzer

Hoogbegaafde kinderen

Raadsnummer: 23217

Geschreven op: 19-07-2023 | Laatst bewerkt op: 29-09-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van een Rubik's cube in de hand van een jongere

Kinderen die heel slim zijn verdienen ook (extra) hulp.


Waar gaat het over?

Er zijn in Almere heel wat superslimme kinderen: ze zijn hoogbegaafd of méérbegaafd. Velen van hen ervaren dezelfde problemen als kinderen die juist wat minder slim zijn. Voor kinderen die niet zo goed kunnen meekomen zijn er diverse hulpprogramma's. Voor de hoogbegaafden zijn die minder uitgebreid. In juni kwamen ouders van hoogbegaafde kinderen inspreken bij de Politieke Markt om aandacht te vragen hiervoor. Ze maakten bekend dat deze groep van kinderen in de knel komt. Een Flevolandse organisatie biedt zorg aan deze kinderen, maar dat aanbod veranderde in het voorjaar. Er zijn nu zo'n 50 kinderen die geen zorg krijgen.

Waarom praat de raad hierover?

Twee raadsleden willen hierover in gesprek met de raad en het college College = college van B&W . Ze brengen het met een agendavoorstel onder de aandacht. Het doel is te kijken welke mogelijkheden er zijn om deze speciale kinderen ook goede hulp te kunnen bieden.

Waar vind ik de stukken?

Onder de noemer hoogbegaafd vindt u veel verwante resultaten. Dit agendavoorstel gaat ook daarover, maar heeft helaas een minder begrijpelijke titel gekregen, daar kan niemand wat van maken. Ook onze documentwijzer vindt het lastig. Maar u kunt ook direct naar het agendavoorstel met het raadsnummer: 23217. Of bredere resultaten bekijken: https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=hoogbegaafd

 

 

 

 

Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

5 oktober 2023 - De wethouder legde uit dat de contractmanager en aanbestedingsjuristen van de gemeente veel gesproken hebben met de aanbieder van de ondersteuning voor hoogbegaafde kinden (Palet). Palet was onderaannemer en bood naar mening van de gemeente geen aanvullingen op het al bestaande aanbod van zorgaanbieders waar de gemeente al een contract mee heeft. Deze gecontracteerde partijen zijn mét elkaar verantwoordelijk voor een dekkend aanbod van jeugdzorg. Er kan niet zomaar tussentijds in de contractperiode een nieuwe aanbieder teogelaten worden. Dat kan alleen als er een dusdanig afwijkend aanbod is wat missend is in het huidige aanbod. Wat dus niet het geval is, vindt de gemeente. Als er sprake is van samenwerkingsproblemen tussen de hoofd- en onderaannemer, dan kan de gemeente die niet oplossen. Palet heeft zelf de samenwerking stopgezet. 

Raadsleden vroegen zich af of we over een paar maanden niet weer in een zelfde situatie kunnen komen. De wethouder zei dat ze dat niet weet, omdat gecontracteerde partijen niet aan hoeven te geven met welke partijen ze samenwerken en hoe de kinderen hun ondersteuning ontvangen. Dit soort situaties kunnen dus blijven ontstaan. De wethouder kreeg complimenten voor de manier waarop ze heeft gehandeld.

Andere raadsleden vroegen zich nog wel af wat de indieners met deze agendering wilden bereiken. Het was namelijk een behoorlijk feitelijke bespreking. De indieners zeiden aan ambtenaren gevraagd te hebben hoe de vork precies in de steel zat en waar de verantwoordelijkheden lagen voor wat er gebeurd is. Dat werd voor hen onvoldoende duidelijk. Door gesprek nu in het openbaar te voeren met de wethouder, konden de vragen wel opgehelderd worden. Niet om de ouders hoop te geven op een oplossing, want die kan de gemeente niet bieden, maar wel om antwoorden te krijgen over hoe er gehandeld is. 

De wethouder sloot af met te zeggen er alles aan te doen wat in haar vermogen ligt om in goed contact met de ouders te komen die nu hun kinderen in zorg hebben bij Palet. Het onderwerp is afgerond.

Artikel delen: