Agendawijzer

Programmabegroting 2025

Raadsnummer: 24234

Geschreven op: 10-10-2024 | Laatst bewerkt op: 11-10-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:Wethouder Ahles biedt de Programmabegroting 2025 aan de voorzitter aan

Het beschikbare geld goed verdelen

Waar gaat het over?

Met de programmabegroting 2025 geeft het college College = college van B&W inzicht in hoe de gemeente er financieel voorstaat, in welke plannen er zijn en in hoe het beschikbare geld verdeeld wordt. Alle inkomsten en uitgaven die de gemeente voor komend jaar verwacht zijn dan ook in deze begroting samengebracht. Bij het opstellen ervan stonden twee uitgangspunten centraal: oog houden voor een sociaal en gezond Almere en tegelijkertijd de financiële situatie op orde brengen. Eerder is aan de raad met datzelfde doel een pakket met voorstellen voor bezuinigingen voorgelegd. Deze zijn nu verwerkt in de begroting.

Waarom praat de raad hierover?

De raad gaat over het geld van de gemeente. Dit is het budgetrecht. Of de begroting die het college heeft opgesteld groen licht krijgt is dan ook een beslissing van de raad. Het kan zijn dat raadsleden andere keuzes maken waardoor de verdeling van het geld anders uitpakt. Als het effect hiervan is dat er extra uitgaven of lagere inkomsten zijn, dan moet daarvoor dekking worden gezocht in de vorm van een andere maatregel. Duidelijk is dat besparingsmaatregelen noodzakelijk zijn, onder meer omdat de gemeente minder geld krijgt uit het gemeentefonds van het Rijk. Het college geeft verder aan dat het Rijk de gestegen lonen en prijzen niet voldoende compenseert. Een onvoorspelbare factor is dat daarnaast de kosten van de jeugdhulp blijven toenemen. 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=programmabegroting%202025


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Financiën
Tags: begroting, bezuiniging, programmabegroting
Raadsnummer : 24234