Agendawijzer

Tarievennota 2025

Raadsnummer: 24233

Geschreven op: 10-10-2024 | Laatst bewerkt op: 10-10-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:Foto van een stapel bankbiljetten

Aanpassingen in lokale heffingen

Waar gaat het over?

Hoe hoog is de toeristenbelasting? Wat kost het op jaarbasis om de kliko aan de weg te zetten? Of hoeveel betaalt een bezoeker die in het centrum de auto parkeert? Het zijn voorbeelden van lokale heffingen die de gemeente bij inwoners in rekening brengt. In de Tarievennota 2025 stelt het college College = college van B&W voor om voor volgend jaar een aantal van die gemeentelijke tarieven te wijzigen. Sommige daarvan zijn niet langer kostendekkend, bijvoorbeeld omdat de lonen of de energieprijzen zijn gestegen. Daarnaast is verhogen van tarieven een manier om de inkomsten te vergroten en te voorkomen dat de gemeente extra moet bezuinigen.

Waarom praat de raad hierover?

Als het om invoeren, wijzigen of afschaffen van gemeentelijke belasting gaat, is de raad aan zet om dit via een belastingverordening mogelijk te maken. Vandaar dat het college plannen voor een aanpassing van lokale tarieven eerst aan de raad moet voorleggen. Daar is de Tarievennota 2025 voor bedoeld. Om de gemeentefinanciën gezond te houden is onder meer een verhoging voorzien van de onroerende zaakbelasting (ozb) voor woningeigenaren (13,1 procent). De afvalstoffenheffing en rioolheffing stijgen met 7,2 en 8,8 procent. Gaat de raad akkoord met wat het college voorstelt, dan gelden de nieuwe tarieven vanaf 1 januari 2025. Besluit de raad tarieven alsnog te verlagen of te verhogen, dan heeft dat gevolgen voor de begroting.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=24233


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Financiën
Tags: begroting, programmabegroting, tarievennota
Raadsnummer : 24233