Agendawijzer
Toeslagenaffaire (KOTA)
Raadsnummer: RG448
Geschreven op: 03-12-2021 | Laatst bewerkt op: 11-07-2022 | Status onderwerp:
De kinderopvangtoeslagenaffaire (KOTA) heeft veel ellende veroorzaakt. De belastingdienst is ermee bezig, maar ook de gemeente zet zich in om gedupeerden te helpen.
27 januari 2022 - Besluit: voorstel aanvaard
In Almere zijn veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire (KOTA). De raad wil zich daar extra voor inzetten en zo bleek, de wethouder ook. Door de motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. kan de wethouder nu uitzoeken en regelen hoe die gedupeerden zélf kunnen meedenken, meepraten meebepalen. Dat is uniek in Nederland. De kennis van de experts kan worden benut om het als overheid beter te doen. Eén raadslid stemde niet mee (vanwege nevenfunctie), maar alle anderen stemden ermee in. 44-0 dus.
20 januari 2022 - Carrousel afgerond
De raadsleden en wethouder bespraken een motie die ging over de aanstelling van gedupeerden als herstelexperts. De boodschap van de motie was helder. Het gaat om gelijkwaardigheid, maar de eindverantwoordelijkheid blijft bij de wethouder. De wethouder kon zich goed vinden in de motie, maar vroeg wat meer ruimte om in dit experiment tot uitvoering te komen. Dat kon weer op bijval rekenen bij de indieners. De carrouselbesprekingen werden hiermee afgerond.
13 januari 2022 - Carrousel, vervolg
De is raad zeer betrokken is bij dit onderwerp en besprak het al voor de derde keer. De vergadering startte met de overhandiging van een boek door de fractie van de SP aan de portefeuillehouder. Het betrof een fotoboek met portretten van slachtoffers van de onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag, gemaakt door de landelijke SP. Daarna beantwoordde de portefeuillehouder de openstaande vragen uit de vorige vergadering. Een aantal fracties kondigde een motie aan. Deze bespreken de raadsleden de volgende keer.
16 december 2021 - Carrousel politieke vervolgbespreking
De wethouder beantwoordde vragen en daarna was er nog veel te bespreken. Deze kwestie ligt gevoelig, iedereen weet dat, en de gemeente en de raad willen de gedupeerden zo goed mogelijk steunen. Niet alles kon worden besproken, dus er komt nog een carrouselbespreking.
9 december 2021 - Carrousel met insprekers en kernteamleden
Er is in september 2020 een motie door de raad aangenomen waarin onder meer wordt opgeroepen om een integraal ondersteuningsteam van specialisten binnen het Sociaal Domein aan te stellen. In het agendavoorstel was aangegeven dat hier uitvoering aan is gegeven en dat er een zogenaamd kernteam en een managementteam zijn ingesteld. Omdat nauw wordt samengewerkt met partners uit de stad in, waren bij deze bespreking drie personen uit het kernteam aanwezig, namelijk een vertegenwoordiger van de drie Almeerse woningcorporaties, iemand van Maatwerkers Ondersteuning Schuld Stabilisatie (OSS), Wijkwerkers KOTA en opbouwwerk en een vertegenwoordiger van alle afdelingen binnen de gemeente die schulden van KOTA-gedupeerden kwijtschelden. Aan de leden van het kernteam konden technische vragen worden gesteld. Maar eerst deelden vier gedupeerden hun ervaringen en lichtte de gemeente haar onconventionele aanpak in dit dossier toe.
Waar gaat het over?
In de periode 2005 t/m 2019 heeft de Belastingdienst regelmatig onterecht kinderopvangtoeslag teruggevorderd, of een huishouden onterecht geen persoonlijke betalingsregeling gegeven. Dit wordt de kinderopvangtoeslagaffaire genoemd. Het aantal gedupeerden uit Almere dat zich bij de Belastingdienst gemeld heeft als (mogelijke) gedupeerde was begin december 2288. Het Rijk heeft gemeenten gevraagd om de gedupeerden te ondersteunen, naast de financiële compensatie die het Rijk biedt. Het college College = college van B&W wil de raad informeren over de voortgang van de aanpak in Almere en met de raad in gesprek over de dilemma’s waar tegenaan wordt aangelopen. Ook hoort het college graag welke rol de raad voor zichzelf ziet m.b.t. de aanpak kinderopvangtoeslagenaffaire. Bij dit gesprek zijn ook drie personen uit het kernteam kinderopvangtoeslagenaffaire Almere aanwezig.
Waarom praat de raad hierover?
Op 9 november is de raad per raadsbrief geïnformeerd over de Almeerse aanpak kinderopvangtoeslagaffaire (KOTA). Vervolgens is de raad nog geïnformeerd over het machtigingsbesluit gegevensgebruik en de beleidsregels hardheid huisvestingsverordening kinderopvangtoeslagaffaire. In juli heeft de raad drie moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. over de kinderopvangtoeslagaffaire besproken. Tijdens deze bespreking heeft de portefeuillehouder aangeboden een toelichting te geven op wat wordt gedaan om de gedupeerden te bereiken en hulp te bieden en daar ook een woningcorporatie bij te betrekken.
Waar vind ik de documenten?
Het agendavoorstel.
In de gesprekswijzer de volgende stukken:
- Motie: Gemeentelijke ondersteuning gedupeerden kinderopvangtoeslagaffaire (RG-226)
- Raadsbrief over ‘Plan van Aanpak Kinderopvangtoeslag-affaire’
- Raadsbrief over ‘Machtigingsbesluit gegevensgebruik t.b.v. het aanbieden van hulpverlening aan gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire’
- Raadsbrief over ‘Beleidsregels hardheid huisvestingsverordening kinderopvangtoeslagaffaire
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.