Agendawijzer

Uitbreiding taakstelling boa's

Raadsnummer: 24218

Geschreven op: 24-09-2024 | Laatst bewerkt op: 25-09-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:BOA logo

Moeten boa's extra verantwoordelijkheden krijgen?

Waar gaat het over?

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) spelen een belangrijke rol in de handhaving van de openbare orde. Ze houden toezicht op wat er in de stad gebeurt en hebben de taak om signalen van criminaliteit of overlastgevend gedrag snel door te geven aan de politie. Alleen al door hun zichtbaarheid op straat dragen boa’s bij aan het gevoel van veiligheid van inwoners. Daar komt bij dat ze eigen bevoegdheden hebben, zoals het uitdelen van boetes. Door de hoeveelheid werk die er is zouden er de komende jaren in Almere opsporingsambtenaren bijkomen. Maar de gemeente moet bezuinigen en daarom wil het college College = college van B&W een deel van deze investeringen terugdraaien.

Waarom praat de raad hierover?

Als er minder boa’s beschikbaar zijn, dan zullen in de toekomst niet alle handhavingstaken uitgevoerd kunnen worden. Daar vreest de indiener van deze motie voor. Denk daarbij aan het opvolgen van meldingen die inwoners doen of aan het uitvoeren van controles op bedrijventerreinen in Almere. Hoe gaat het college dit voorkomen? De indiener stelt voor om dit onderwerp in de raad te bespreken en wil van het college weten welke mogelijkheden er zijn om de beschikbare boa’s breder in te zetten. De indiener is van mening dat de risicovolle situaties en incidenten waarmee boa’s te maken krijgen om meer bevoegdheden vragen. Eventueel kan extra bewapening van de boa's ook bijdragen aan de bestrijding van criminaliteit in Almere.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=uitbreiding%20taakstelling%20boa%27s


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Aan de wegingstafel besloot de raad om de motie te agenderen voor een inhoudelijke bespreking. Het presidium gaat nu op zoek naar een plek op de agenda.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.