Agendawijzer

Actualiteit 30 maart 2023

Raadsnummer: 23090

Geschreven op: 31-03-2023 | Laatst bewerkt op: 31-03-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van afvalcontainers

Afvalprobleem in Poort en huisvesting vergunningshouders.

Waar gaat het over?

30 maart 2023 - er waren twee sets van vragen ingediend: over afvalproblemen in Almere Poort en over een concept-plan voor huisvesting van asielzoekers in onze stad.

Afvalproblemen in Almere Poort

De vragenstellers zeggen dat als Almere de basis op orde wil, dit ook moet gelden voor afval. Je moet je afval op een gewone manier kwijt kunnen. Dit gaat jammer genoeg vaak mis. Het college College = college van B&W is hier zeker mee bekend en trekt zich het probleem aan. De wethouder is ter plekke geweest en herkent het probleem. Ook in nieuwbouwwijken is dit vaker aan de orde. Er zijn verschillende dingen geprobeerd om het afvalprobleem tegen te gaan. Zoals het plaatsen van open containers. Maar het waait nogal vaak in Almere, dus afval waait er net zo hard weer uit. De wethouder zei dat een schone stad de inzet is, maar dat je daarmee ook afhankelijk bent van de inzet van de inwoners zelf. Hij denkt aan verschillende toekomstige oplossingen, maar die moeten wel in een totaalpakket van maatregelen. Daar kan de raad dan nog aanvullende keuzes in maken. Nu houdt de gemeente het bij en onderneemt actie als het nodig is. De wethouder vindt het onderwerp zo belangrijk dat hij hier binnenkort mee terugkomt naar de raad.

Huisvesting vergunninghouders

De gemeente is bezig met een plan van aanpak voor de huisvesting van vergunninghouders. Dat moet in opdracht van het Rijk. Er was een concept gemaakt, maar zo lang het niet af is, blijft het geheim. Een raadslid wilde het inzien en weten waarom het nog geheim is. Hij had overigens eerder op de dag al inzage gekregen (raadsleden hebben daar recht op).
De wethouder antwoordde dat het een concept plan is (of eigenlijk wás); er komt een nieuwe uitwerking. In dat oude plan staan ideeën waar het college de inwoners niet mee lastig wil vallen. Dat concept is daarom niet aan de raad toegestuurd en ook niet aan de provincie. Het college wil de raad juist uiterst goed bedienen en het onderwerp met de raad bespreken. Er was eerder al op vier momenten hierover met de raad gecommuniceerd en het uitgewerkte  (verbeterde) plan komt nog vóór het meireces naar de raad. Dat is het moment om het er echt over te hebben.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorieën: Duurzaamheid, ecologie, dierenwelzijn, Wonen, leefbaarheid
Tags: actualiteiten
Raadsnummer : 23090 23091