Agendawijzer

Experiment doorontwikkeling PM - vergadermodel

Raadsnummer: 23043

Geschreven op: 09-02-2023 | Laatst bewerkt op: 10-05-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Raadsleden bijeen tijdens de wegingstafel

Een nieuw vergadermodel voor gemeenteraad? Met meer ruimte voor de inwoners.


Waar gaat het over?

De Politieke Markt is sinds 2004 het vergadermodel voor de raad van Almere. Het is een (bijna) wekelijkse manier van werken die bestaat uit een carrouselgedeelte, waarin het politieke gesprek plaatsvindt. Daarna komt een plenair gedeelte waarin raadsleden kunnen debatteren met elkaar en waarin de raadsbesluiten genomen worden. In 20 jaar is de stad enorm gegroeid en is de maatschappij flink veranderd. Het aantal onderwerpen dat om aandacht vraagt neemt toe en er zitten complexere vraagstukken tussen. Is de Politieke Markt niet eens aan vernieuwing toe?

De Politieke Markt werkt eigenlijk nog steeds heel goed, maar we denken dat er ruimte voor verbetering is. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuw vergadermodel. In de werkwijze is het verschil beter zichtbaar tussen onderwerpen die (alleen) om besluiten vragen en onderwerpen waarover de volksvertegenwoordigers echt moeten praten. Het komt erop neer dat voor elke Politieke Markt de vraag wordt gesteld of een onderwerp eigenlijk wel bespreking nodig heeft en zo ja, in welke vorm. De verwachting is dat er minder gepraat hoeft te worden over zaken die minder aandacht nodig hebben. Zo ontstaat er meer tijd om er in het (openbare) gesprek in de raad te hebben met de inwoners en over belangrijke toekomstkeuzes. 

Maar ons vergadermodel blijft Politieke Markt heten en de indeling van carrousel en plenair blijft ook bestaan.

Uw raad gaat met deze nieuwe aanpak aan de slag vanaf 23 maart. Het experiment duurt tot het zomerreces.

Lees verder over de nieuwe Politieke Markt.

U vindt de stukken in onze documentwijzer.

In dit document leest u er al het een en ander over, maar het is best een beetje technisch voor de insiders bedoeld. We maken er ook een die wat fijner leest.

https://almere.notubiz.nl/document/12415186/1

 


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

23 maart 2023 -  Nu de raad besloten heeft het experiment aan te gaan, springt hij ook in het diepe. Miste u de berichtgeving over het nieuwe vergadermodel, lees dan dit artikel: De nieuwe Politieke Markt. Natuurlijk is de nieuwe werkwijze door griffie en raadsleden goed besproken, maar net als met zwemles, leer je het pas door in het water te springen.

Dus was het op de 23e even wennen voor de raad. Want hoe werkt het nu praktisch met die wegingstafel?

Het presidium stelt normaliter één week van tevoren de agenda van de volgende PM vast. Maar soms komen onderwerpen (en de documenten daarvan) al veel eerder in beeld. Die zetten we dan in de werkvoorraad (op de agenda van de laatste zondag van de maand). Het presidium bekijkt welke onderwerpen in de werkvoorraad echt besproken moeten worden. En daaruit blijkt dus ook welke misschien niet besproken hoeven worden. Ze zijn eenvoudig of routine of onvermijdbaar of iedereen is het toch wel mee eens. Die 'twijfelgevallen' komen dus op de wegingstafel. Maar ze worden wel op de agenda op notubiz gezet, zodat iedereen kan zien welke onderwerpen misschien niet besproken hoeven worden.

U bent (ook) aan zet

Raadsleden, maar ook inwoners, kunnen echter laten weten dat ze vinden dat een onderwerp wel degelijk besproken moet worden. Raadsleden reageren in onze werkomgeving met een formulier. Inwoners kunnen gewoon een bericht aan de griffie sturen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven te willen inspreken. Zowel raadsleden als inwoners moeten argumenten geven om een onderwerp tóch op de agenda te krijgen. Alle reacties moeten uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering binnen zijn.

Daarna publiceert de griffie de uitkomst bij de agendering van die avond. Iedereen kan dan zien wie een onderwerp tóch wil bespreken en waarom.

Wegingstafel

Om 18.45 uur begint dan de echte wegingstafel. Dat is dus een kwartier eerder dan de normale starttijd van de Politieke Markt en dat is gedaan om ervoor te zorgen dat écht alle raadsleden en fractieassistenten aanwezig kunnen zijn. Ze hoeven dan immers nog niet naar een andere vergadering in de carrousel.

Tijdens de wegingstafel nemen de aanwezige volksvertegenwoordigers de onderwerpen en argumenten door en besluiten ze definitief over de onderwerpen die wel of niet op de agenda komen.

  • Over onderwerpen die niet besproken hoeven te worden, kan in de volgende plenaire vergadering meteen een besluit worden genomen. Dat is dus niet op dezelfde avond, maar altijd bij een volgende vergadering.
  • Onderwerpen die alsnog wél besproken moeten worden, komen in een van de komende vergaderingen op de agenda. Het is aan het presidium om daar een geschikte datum en tijd voor te vinden.
Waarom ook al weer?

Het nieuwe vergadermodel van uw raad is een experiment. De raad wil zijn schaarse tijd beter besteden. Meer tijd en aandacht voor echt belangrijke zaken, voor onderwerpen op langere termijn, voor het contact en de inbreng van inwoners en organisaties. Dat kan alleen door minder tijd te besteden aan kwesties die minder belangrijk lijken. Daarom weegt de raad veel vaker dan voorheen of een onderwerp echt wel besproken moet worden. De verwachting is dat ongeveer 50% van de tijd die de raad voorheen aan het bespreken van álle onderwerpen besteedde, kan worden bespaard. Tegen de zomer weten we of deze inschatting uitkomt.

 

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: Politieke Markt, vergaderingen
Raadsnummer : 23043