Agendawijzer

Explosies in Almere Poort

Raadsnummer: 24219

Geschreven op: 25-09-2024 | Laatst bewerkt op: 15-10-2024 | Status onderwerp: in behandeling

Afbeelding:Foto van een beveiligingscamera in de openbare ruimte

Heeft de gemeente grip op de zaak?

Waar gaat het over?

In een aantal weken tijd waren er in de wijk Almere Poort verschillende explosies. Soms gebeurde dit op plekken waar eerder ook al incidenten waren. Dat leidde ertoe dat de burgemeester verschillende maatregelen trof. Zo zijn er diverse woningen gesloten en camera’s geplaatst. Ondank deze maatregelen maken bewoners zich zorgen over de veiligheidssituatie, met name als het gaat om de impact op hun kinderen en hun dagelijks leven.

Waarom praat de raad hierover?

Vanwege de maatschappelijke onrust stellen een aantal raadsleden voor om als de gemeenteraad met elkaar en de burgemeester in gesprek te gaan. De indieners ontvangen graag eerder informatie, en niet pas op het moment dat inwoners of de media raadsleden benaderen. Wat is er op dit moment bekend over de eventuele oorzaken en daders van de explosies? En hoe wil het college de veiligheid in de wijk vergroten? Het zijn vragen waar de indieners van het agendavoorstel graag een antwoord op krijgen. Ze nodigen de gehele raad uit om mee te denken over oplossingen die daaraan bijdragen.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=explosie%20almere%20poort


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Raadsleden deelden tijdens de bespreking van 3 oktober hun zorgen over de explosies bij woningen in Almere Poort. De portefeuillehouder noemde het schrijnend en aangrijpend en daarom onacceptabel dat dit gebeurt in de stad Almere. Hij kondigde aan dat de gemeente op korte termijn een onderzoek start om de oorzaken en achtergronden van de explosies te achterhalen.

Er waren vragen over de informatievoorziening. Veiligheidsmanagers van de gemeente onderhouden intensief contact met de betrokken bewoners en omwonenden. Kan de portefeuillehouder er daarnaast voor zorgen dat de raad eerder informatie ontvangt als zich een incident voordoet? De portefeuillehouder benadrukte dat hij open staat voor suggesties waar de communicatie beter kan. Hij gaf verder aan dat Almere deelneemt aan een landelijk strategisch offensief. Opsporen van de daders is in volle gang, maar zoals ook in andere steden geldt is het moeilijk in te schatten wat de werkelijke effectiviteit is. De uitvoerders worden wel gepakt, maar daarmee blijft de opdrachtgever buiten schot.

Een raadslid kondigde aan een motie voor te bereiden met de oproep aan het college om het gehele jaar vuurwerk in de openbare ruimte te verbieden. Er bleven nog veel vragen van raadsleden onbeantwoord door een gebrek aan tijd. De portefeuillehouder zegde toe om hier binnen twee weken alsnog schriftelijk op in te gaan. Aan de hand daarvan kan de raad bepalen of een vervolgbespreking nodig is.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.