Agendawijzer

Omgevingsdienst, wijziging GR

Raadsnummer: 23233

Geschreven op: 03-12-2022 | Laatst bewerkt op: 13-10-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Schermafbeelding van de voorpagina van de website van de omgevingsdienst flevoland

De raad moet het eens zijn met voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling Een gemeenschappelijke regeling is een samenwerkingsverband tussen meerdere overheden. .


Waar gaat het over?

Samen met andere gemeenten in Flevoland, het Gooi en de Vechtstreek is er een regionale organisatie voor onze woon- en leefomgeving: de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek (OFGV). Hoe daarin wordt samengewerkt staat in de 'gemeenschappelijke regeling'. Daar zijn een paar wijzigingen in nodig. Eén van de gemeente is eruit gestapt: Weesp. Daarnaast wordt voorgesteld alvast te gaan werken op de manier van de nieuwe Omgevingswet (die op 1 juli 2023 van kracht wordt), door nu al de nieuwe Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht (U&H) vast te stellen. Deze nieuwe verordening moet de bestaande Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht (VTH) vervangen, die van rechtswege vervalt zodra de Omgevingswet in werking treedt. Het is een technische omzetting, waarbij één inhoudelijke wijziging wordt doorgevoerd: in tegenstelling tot de huidige zal de nieuwe verordening ook gelden voor de VTH-taken binnen het omgevingsrecht, die niet zijn uitbesteed aan de OFGV. Het college College = college van B&W geeft aan dat de Almeerse organisatie daar inmiddels klaar voor is.

Het college is bevoegd om de gemeenschappelijke regeling voor de OFGV aan te passen, maar mag dat pas doen als de raad daarvoor toestemming geeft. Die toestemming mag alleen worden geweigerd als sprake is van strijd met het recht of het algemeen belang. Dat is hier niet aan de orde, want de wijziging is nodig omdat de gemeente Weesp uit de GR is getreden.

Net als alle andere verordeningen die de raad vaststelt kan ook de Verordening U&H worden geamendeerd. Dat betekent dat de raad voorstelt om er wijzigingen in aan te brengen. Maar het college raadt af om dit te doen, omdat de OFGV dan niet meer, zoals nu, met uniforme regels voor alle deelnemende partijen kan werken. Daar komt bij dat de regels inhoudelijk niet zijn gewijzigd ten opzichte van de huidige verordening die dateert uit 2016.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=omgevingsdienst%20wijziging

(U kunt de zoekuitkomsten gemakkelijk zelf aanpassen met de knoppen onder de zoekbalk of door de zoektermen aan te passen)


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

19 oktober 2023 - Wegingstafel, plenair, besluit. Aan de wegingstafel besloot de raad dat hierover meteen besloten kon worden. Dat gebeurde diezelfde avond.

  • Omgevingsdienst wijziging regeling 23233 AANVAARD 39/0
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Omgeving, omgevingswet, openbare ruimte, stadsbeheer (onderhoud en verbetering)
Tags: regio
Raadsnummer : 23233 rv74/2022