Agendawijzer

Statistieken 2022

Raadsnummer:

Geschreven op: 16-12-2022 | Laatst bewerkt op: 13-01-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Afbeelding van presentatiepagina statistiek moties 2022

Hoeveel vergaderingen, voorstellen, moties Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. en ander werk deed de raad in 2022?

Waar gaat het over?

Traditioneel puzzelt de griffie aan het eind van het jaar uit welke werkzaamheden de raad heeft verricht. Dat is natuurlijk alleen maar een cijfermatige weergave van de inspanningen. Het zegt niets over de kwaliteit van het uitgevoerde werk, maar is toch goed om bij stil te staan.

Met deze voorzichtige analyse willen wij u van dienst zijn, maar uw mening hierover absoluut niet beïnvloeden. Bekijk de statistieken en vorm uw eigen mening.

Bij wijze van uitzondering publiceren wij de statistiek niet zoals we dat het liefst willen: helemaal digitoegankelijk. Er is gewoon te weinig tijd om het uit te werken. Maar in de PDF Statistieken202220221216130151.pdf staan alle gegevens en op ons videokanaal staat dezelfde presentatie als filmpje (zonder geluid).


 

We laten de resultaten (meestal) over een periode van vijf jaar zien. Dat is nu extra interessant, omdat de invloed van covid-19 heel duidelijk in de grafieken is terug te zien. Vooral in plaatje 10 in de PDF, de invloed van inwoners II, is te zien dat het aantal insprekers veel lager was, maar het aantal brieven aan de raad juist veel hoger. Logisch, mensen konden toen niet naar de Politieke Markt komen.

Het overzicht over vijf jaar maakt het ook goed mogelijk om de verkiezingsjaren met elkaar te vergelijken: 2018 en 2022. Dat zijn jaren waarin eerst nog een paar maanden de 'oude' raad aan het werk was en vanaf april de nieuwe. Daaruit blijkt dat de nieuwe raad behoorlijk goed van start is gegaan. Dit kunt u op de meeste plaatjes zien.

Wat ook opvalt is dat vanuit het college College = college van B&W minder werk werd aangeboden dan in voorgaande jaren (plaatje 3 werkaanbod, geel en blauw). Ook in vergelijking met 2018. Er was natuurlijk een lange formatietijd in 2022. Maar ja, in 2018 ging het in de beginperiode van het college ook niet erg soepeltjes. In dezelfde grafiek (rood) ziet u overigens dat de raad wél meer werk inbracht in de vorm van agenderingen. 

Best logisch is, dat als het werkaanbod vanuit het college lager is, dat dan ook de reacties daarop in de vorm van moties en amendementen lager zijn (plaatje 4 raadsinstrumenten).


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: Politieke Markt
Raadsnummer :